Servietdekorering – Tips

Lim

Decoupagelim er godt til dekorering med servietmotiver, bla. på grund af konsistensen. Har man ikke decoupagelim, kan man dog sagtens bruge trælim eller lignende.

Dekorering på mørke overflader

Når man dekorerer mørke overflader som brune æg, toiletruller el.lign. med servietter, er det en god ide at starte med et lag eller to i hvidt for at få motivets rigtige farve frem. Det kan udmærket være de to underste lag fra servietterne.

Påføring af lim

Der er to måder at lime motivet fast på. Enten kan limen pensles på emnet der skal dekoreres, eller på motivet. Begge dele har fordele og ulemper.
Hvis man pensler limen på motivet, undgår man at få lim ud over motivets kanter, men til gengæld bliver servietten temmelig skrøbelig. Det er især et problem, hvis man har flere motiver der skal sættes på emnet. Har man først fået lim på fingrene, sidder motivet fast overalt…

I så fald er det nemmeste at pensle emnet, påsætte motivet, og skrabe den overskydende lim af bagefter med neglen eller med en hobby- eller papirkniv. Hvis motivet er stort eller har udstikkere, er det en god ide at pensle lim midt på emnet, sætte motivet på, hvorefter hjørner eller udstikkere løftes lidt og der pensles under dem. På den måde undgår man også at få lim langt ud over motivets kanter.

Dekorering på glas – motiver

Når man dekorerer på glas, kan motivet godt blive lidt gennemsigtigt og umarkeret. Med trelags-servietter kan det derfor være en fordel kun at fjerne det bagerste lag fra servietten. På denne måde bliver linierne i motivet mere markerede.

Dekorering på glas – maling

På glas er det bedre at bruge glasmaling end lim, da det skal kunne tåle at blive vasket op. Brug en ufarvet maling, så motivet ikke ændres. Når malingen er håndtør, males ovenpå, og emnet stilles til tørre i 24 timer. Til sidst skal det brændes, for at kunne holde til opvask. Der brændes med lidt mindre grader og tid end der står på pakken, for at undgå at servietten beskadiges.
120 grader i 20 minutter passer meget godt.

Husk at malingen ikke kan tåle opvaskemaskine, så vask emnet i hånden efter brug.

Fjernelse af overskydende maling

Når man dekorerer på glas er man bagefter nødt til at fjerne malingen rundt om motivet, hvis det ikke indgår i dekoreringen. Men det kan være svært at skrabe malingen ordentligt af. Her hjælper en vatpind med lidt vand. Tør/skrab efter med den tørre ende, så er malingen væk.

Motiver

Det er ikke alle motiver, der skal klippes helt til kanten. Nogen gange er motivet bedst, hvis man lader en del af baggrunden indgå i dekoreringen.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *