Servietdekorering – Sådan gør du

Materialer:
Saks
Servietter
Pensel
Royal Coat Decoupage Finish eller anden decoupagelim/-lak

Royal Coat Decoupage Finish er lim og lak i ét. Den er god til både decoupage og dekorering med servietter, og kan bruges på omtrent alle overflader. Når dekoreringen er færdig, pensles to gange for at lakere.

(Du kan også sagtens bruge andre typer decoupagelim/-lak – jeg har bare selv kun prøvet med Royal Coat, og derfor nævner jeg den.)

Royal Coat kan dog ikke tåle vask, så ved dekorering på stof er det bedre at bruge Vliesofix eller Vlieseline, og til drikkeglas og tallerkener kan bruges henholdsvis glasmaling og porcelænsmaling. Her skal man dog passe på, når emnet skal brændes, da servietterne ikke kan tåle de høje temperaturer. Derfor skal brændetiden forkortes, og temperaturen sættes ned. Husk også at glas- og porcelænsmaling ikke holder til ret mange ture i opvaskemaskinen, så vask det i hånden efter brug.

Fremgangsmåde

Klip motiver ud af en serviet og fjern servietlagene bagved, så der kun er ét lag (motivlaget) tilbage. Lim forsigtigt motivet fast på emnet. Glat ud med fingrene, men vær forsigtig, motivet er lidt skrøbeligt, når det er vådt.
Når limen er tør, pensles med et lag Royal Coat. Gentag når limen er tørret igen.
Det tager ca. 10 minutter for limen at tørre.

Når emnet er helt tørt, kan det tåle aftørring med en opvredet klud.

Stof

Da Royal Coat ikke kan tåle vask, må man til stof bruge en anden fremgangsmåde. Her bruges Vliesofix, der klippes groft ud så det er lidt større end motivet. Læg motivet med bunden i vejret på et stykke bagepapir, og læg Vliesofix-stykket ovenpå, med den ru side (limsiden) mod motivet. Stryg det i 10-15 sekunder ved høj varme, gerne ved instillingen til bomuld. Når det er kølet af, fjernes bagepapiret.

Klip motivet med Vliesofixen bagpå ud, og læg det på stoffet hvor det skal sidde, med limen nedad. Igen lægges bagepapir over, og der stryges på samme måde igen. Når det er kølet af igen, fjernes bagepapiret.
Til sidst lakeres to gange med Royal coat for at beskytte motivet. Mellem lakeringerne er det en god ide lige at stryge som før, igen med bagepapir over.

Glas & porcelæn

Ved dekorering på glas og porcelæn kan limen heller ikke bruges. Som bekendt er det jo meget praktisk at kunne vaske glas og tallerkener efter brug… ;o)
Derfor bruges gennemsigtig glas- eller porcelænsmaling i stedet for lim. Fremgangsmåden er den samme som med limen, bortset fra at det skal brændes i en almindelig ovn når det har tørret i 24 timer. Der står på malingen hvor længe det skal brændes, og ved hvilken temperatur, men det er en god ide at brænde det ved lidt lavere temperatur og lidt kortere tid, for at undgå at svide servietmotivet.

Malingen har ikke godt af at komme i opvaskeren, så husk at vaske emnet i hånden efter brug.
Et andet godt tip er at lade et eller to lag af servietten blive bagpå motivet når du dekorerer på glas. Fordi glasset er gennemsigtigt, mister motivet lidt af konturerne, og bliver noget umarkeret hvis du kun sætter motivlaget på.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *