Det er en fordel at starte med at male på kakler/fliser, fordi de er lige og ligger stabilt på bordet. Senere kan du male på kopper, æggebægre og meget andet.

Motiv
Hvis du vil kopiere et motiv du har, men ikke er god til frihåndstegning, er der også råd for det.
Du lægger simpelthen et stykke madpapir hen over motivet, taper det fast, og tegner motivet af med en blyant. Så vender du papiret om og taper det til koppen, eller hvad du nu vil male på, med blyantstregerne ind mod porcelænet. Når du så tegner ovenpå stregerne, altså på bagsiden af papiret, smitter din tegning fra før af på porcelænet.

Nu er motivet tegnet over på dit porcelæn, og du kan blot male ovenpå stregerne. Hvis du laver en fejl, er blyantstregerne endnu nemmere at fjerne end malingen er. Så pas på med hvor du lægger hånden når du maler!

At finde motiver
Hvis du mangler motiver, kan du gå ind på www.altavista.com. Her finder du et faneblad der hedder pictures. Når du klikker på den, kan du vælge mellem tegninger og fotografier, sort/hvid eller farve osv, og søge efter billeder. Du får langt flest resultater hvis du søger på engelsk.
De billeder du finder der, kan meget vel have copyright, men så længe du kun bruger dem til helt privat brug er det ikke noget problem.

Brug en kakkel og spar på malingen
Det tager tid at male, så det er i længden en dårlig ide at have bøtten med maling stående åben mens du maler. Brug i stedet penslen til at tage lidt maling over på en kakkel/flise, og tag maling derfra mens du maler. Det giver dig samtidig mulighed for at blande farverne, og du kan også “spidse” penslen på kakkelen ved at dreje penslen lidt mens du trækker den hen over kakkelen.
Når du er færdig med at male, kan du bruge penslen til at tage overskydende maling tilbage i bøtten, og herefter kan kakkelen vaskes og bruges igen.
Har du ikke en kakkel, kan en underkop eller lignende sagtens bruges. Efter vask bliver den helt ren.

 

3 tanker om “Porcelænsmaling – Tips

 1. susan siger:

  Hejsa
  Ved du hvor jeg kan købe mønstre, gerne skabeloner til porselænsmaling?
  Jeg tænker på at lave personlige tallerkener el krus til familien, men mangler ideer og evner til motiver :o)
  Mvh Susan

 2. Catharina Kristensen siger:

  Kan man bruge porcelænsmaling på glas? Det forekommer mig at det stort set er samme slags maling, eller er jeg helt forkert på den. Mvh. Catharina Kristensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *