Vælg en side

Porcelænsmaling – Sådan gør du

Materialer:
Pensler
Porcelænsmaling (F.eks. Vitrea 150 eller Form Color Keramik Farve)
Evt. madpapir
Evt. 1 kakkel/flise

Det tager tid at male, så det er i længden en dårlig ide at have bøtten med maling stående åben mens du maler. Brug i stedet penslen til at tage lidt maling over på en kakkel/flise, og tag maling derfra mens du maler. Det giver dig samtidig mulighed for at blande farverne, og du kan også “spidse” penslen på kakkelen ved at dreje penslen lidt mens du trækker den hen over kakkelen.
Når du er færdig med at male, kan du bruge penslen til at tage overskydende maling tilbage i bøtten, og herefter kan kakkelen vaskes og bruges igen.
Har du ikke en kakkel, kan en underkop eller lignende sagtens bruges. Efter vask bliver den helt ren.

De fleste slags porcelænsmaling skal tørre i 24 timer, og brændes i almindelig ovn i ca. 35 minutter ved 150-160 grader.
Herefter kan det tåle opvask i hånden. Der sker ikke noget ved at det kommer i opvaskeren en gang eller to, men efter nogle gange vil malingen begynde at skalle af.

Fordelen ved at male på porcelæn i forhold til lærred eller papir, er at hvis du maler forkert, kan du blot tørre lidt af malingen væk og prøve igen. Eller hvis du ikke er tilfreds, så vasker du bare det hele af og begynder forfra.

Hvis du vil kopiere et motiv du har, men ikke er god til frihåndstegning, er der også råd for det.
Du lægger simpelthen et stykke madpapir hen over motivet, taper det fast, og tegner motivet af med en blyant. Så vender du papiret om og taper det til emnet med blyantstregerne ind mod porcelænet. Når du så tegner ovenpå stregerne, altså på bagsiden af papiret, smitter din tegning fra før af på porcelænet.
Nu er motivet tegnet over på dit porcelæn, og du kan blot male ovenpå stregerne. Hvis du laver en fejl, er blyantstregerne endnu nemmere at fjerne end malingen er. Så pas på med hvor du lægger hånden når du maler!

 

54 Kommentarer

 1. lynette

  jeg har gået til porcelænsmaling i mange år men mangler et sted at få det brænt for det er på terpentin maling ps er det nok med at komme i oven 150grader eller 160 grader uden det går af nor det bliver vaske af hilsen lynette håber at få svar mange tak :lol:

  Svar
  • Maiken

   Hvor længe sætter du det i ovnen ved 820 gr. ?

   Svar
  • Helle

   Hej er der nogen der kan hjælpe jeg har arvet en del porcelains maling pulver og vil utroligt gerne lære at bruge det men ved ikke hvordan man skal blande det, er det både olie og terpentin eller bare en af delene, og hvilken type olie er det.

   Svar
 2. Rie

  Hej Lynette

  Det kommer an på, hvilken porcelænsmaling, du bruger.
  Nogle typer porcelænsmaling kræver høje temperaturer, så de skal brændes i en særlig brændeovn, som er både stor og meget dyr. Andre typer porcelænsmaling kan man blot brænde i en almindelig ovn ved 150-160 grader.

  Jeg kender kun til den sidste slags, men den har jeg til gengæld også brugt meget.
  Når det er brændt, kan du sagtens vaske det op i hånden. Det kan også godt tåle en gang eller to i opvaskemaskine, men det er på eget ansvar. På et eller andet tidspunkt begynder malingen at skalle af, hvis du bruger en opvaskemaskine…

  Men hold dig til at vaske op i hånden, så holder det i årevis uden problemer. (I min familie bliver mine malede krus og tallerkener brugt – og dermed vasket – flittigt, og der er endnu ingen problemer med noget af det.)

  :-) Rie

  Svar
  • Bettina Storm

   Hej Rie,
   Jeg leder desperat efter en porcelænsmaler til at male nogle små sarte blomster på nogle små kunstværker jeg skal have færdige til efteråret. Kan du eller evt andre herinde hjælpe mig med kontakt til en på Sjælland?
   Hilsen
   Bettina

   Svar
 3. Lened

  Hej
  Jeg er absolut nybegynder – jeg har end ikke materialerne endnu … Jeg har fundet hvor malingen kan købes, men … hvor søren køber jeg porcelæn i form af platter/tallerkener/fade at male på? Jeg bor i Århus.
  vh Lene

  Svar
 4. Rie

  Hej Lene

  Jamen du skal jo bare bruge ting af porcelæn, så de kan købes hvor som helst.

  Jeg plejer at købe i Ikea, hos isenkræmmere og den slags, men du kan også kigge på loppemarkeder, genbrugsbutikker etc. :-)

  God fornøjelse! :-)

  :-) Rie

  Svar
 5. Lened

  Okay, tak Rie :)

  Svar
 6. Lea

  Hej Rie!
  Håber du kan hjælpe mig.
  Jeg leder desperat efter en lak (gerne i spray form) til mit nymalede porcelæn for at forlænge dets levetid. Nogle anbefalinger? Det skal jo ikke være noget der er giftigt da det er te krus der skal drikkes af.
  På forhånd tak.
  Mvh Lea

  Svar
  • Louise

   Hej Lea.

   Har du nogensinde fundet en lak til porcelænet? Jeg leder også med lys og lygte efter noget

   Louise

   Svar
 7. Rie

  Hej Lea

  Hmm… Der er jeg faktisk på bar bund…

  Jeg har aldrig lakeret mit malede porcelæn. Jeg har til gengæld malet både kopper og tallerkener, som er blevet brugt flittigt i flere år, uden at det er gået ud over motiverne.

  Porcelænsmaling er meget holdbart. De to eneste ting, jeg har oplevet skader malingen, er maskinvask og knive…

  Et af mine krus blev givet til en fyr, der kom det i opvaskeren hver dag. Jeg tror kun, at det holdt et par uger, så var motivet helt ødelagt…

  Og hvis der er et motiv midt på tallerkenen (og det er en voksen-tallerken, så der rent faktisk bliver brugt kniv og gaffel), så kan kniven godt lave ridser i malingen, når man skærer mad ud på tallerkenen.

  Men derudover er der ingen problemer. :-)

  Bare husk at vaske op i hånden (og de skal ikke ligge i blød i flere timer).

  Hvis du gør det, behøver du ikke lakere dem. Nogle af mine kopper er blevet malet for mere end 10 år siden, og de lever stadig i bedste velgående, selvom de bliver brugt nærmest dagligt. :-)

  :-) Rie

  Svar
 8. Annie

  Jeg maler også på porselæn med terpentin og brænder det ved 820 grader og det holder til opvaskemaskine, jeg har selv en ovn.

  Svar
  • Birgitte

   Jeg har arvet farve pulver til brænding ved ca. 800 grader,,,,men hvordan blander jeg det. Er det terpentin eller skal der også olie….på forhånd tak

   Svar
   • Rie

    Jeg ved det desværre ikke… Vi håber, at Annie kan hjælpe dig. :o)

    Svar
   • Sanne Faust

    Kopaiva-balsam og vegatabilsk terpentin

    Svar
  • Aase Sangild

   Er det en keramikovn, du brænder det i?

   Svar
 9. tove bognar

  Jeg går i en ældreklub, og vil gerne prøve at male porcelæn igen
  jeg kan ikke huske hvad man blander farverne med, men mener, at det er noget med olie og terpentin, det må helst ikke må lugte, vi sidder mange i samme lokale, og jeg er den eneste som vil prøve at male i første omgang. Vi har en ovn som vi brænder ler i kan den bruges og hvor mange grader skal den være?
  på forhånd tak
  Tove : https://www.altomhobby.dk/components/com_jcomments/images/smiles/shocked.gif

  Svar
 10. Aase Schou

  Tove bognar Jeg har malet porcelæn ii 50 år og altid brugt olie og terpentin først røres op i olie og derefter passes til med terpentin i dag bruger jeg lugtfri terpentin du kan nemt brænde i en keramikovn ved 820 grader min tager ca 6 timer spørg dig for om du må bruge olie og terpentin nogle steder bruger de malemedium. Det har jeg ikke så god erfaring med men det tørrerførst når det er brændt mvh Aase Schou

  Svar
 11. Tove bognar

  Tak Aase
  Men et lille smørgsmål mere, hvad hedder olien,
  Jeg har masser af pulvermaling fra gammel tid.
  vh Tove

  Svar
 12. anskjær

  hej– jeg kunne godt tænke mig at male på rå porcelæn, men hvor kan jeg købe det?
  jeg kunne derefter også tænke mig at få det glasseret. er der nogle der har svar :D

  Svar
 13. Rie

  Hej Anskjær

  Jeg kan desværre ikke hjælpe dig; jeg har udelukkende malet på kopper, fade og den slags, som jeg har købt hos isenkræmmere, Ikea og den slags steder.

  Jeg håber, at andre kan hjælpe dig – men måske skal du skrive i forummet? Jeg tror, at flere kigger i forummet end på de her kommentarer… (Især fordi der er så mange kommentarer efterhånden, så det er ikke nemt at få overblik over dem. ;-) )

  :-) Rie

  Svar
 14. Rikke Fønss

  Er der nogen der ved hvordan man kan fjerne porcelænmaling. Jeg er kommet til at lave en fejl. Håber nogen kan hjælp mig. Rikke

  Svar
 15. Rie

  Hej Rikke

  Hvis det er porcelænsmaling, som man brænder i køkken-ovnen, så kan du fjerne malingen med vand, hvis det ikke er brændt endnu. :-)

  Lad det evt. ligge i blød lidt, så bliver det relativt nemt at fjerne. :-)

  :-) Rie

  Svar
 16. Anne Marie Lind Jensen

  vil høre om der er nogle som kan hjælpe mig med at male en terlarken jeg kan traffes på nr 26530950 mvh Anne Marie

  Svar
 17. Torben

  Jeg vil gerne male mine egne nisser osv. som jeg gjorde en gang. Dengang brugte jeg noget pulver man kunne få i små papirs pakker og rørte det op med noget olie og passede det til med terpentin.
  Problemet er bare jeg synes ikke jeg kan finde det mere og vil høre om der er nogen der ved hvor man kan købe det. Jeg mener det hed noget med tscherring eller noget i den stil.
  Torben

  Svar
  • Birthe Friedmann

   Hej Torben.
   Hvor bor du? Jeg har masser af farver. Er gammel lærerinde, men maler ikke mere.
   Ring til mig.
   Hilsen Birthe, telf. 26813884

   Svar
 18. Julie udby

  Hejsa… Måske det rette forum.. Håber der er en som kan hjælpe. Skal have lavet 4 “kurverter” (rimelig ens) som gave. Altså tallerkner og krus osv. Bor i vejle – håber virkelig der er nogen som kan hjælpe ? kontakt mig gerne på Tlf. 20866757

  Svar
 19. Vivi

  Hej. Er der nogen der, ved om man kan fjerne malingen på gamle porcelænsvaser. Jeg har 2 lyngby vaser med blomstermotiver, som jeg gerne vil have fjernet, da jeg syntes de er flottere uden blomstermotiverne.

  Svar
 20. Rie

  Hej Vivi

  Hvis det er lavet med hobby-porcelænsmaling, så kan du lægge dem i blød i sæbevand natten over (eller måske længere – men det kan godt lade sig gøre), så vil malingen løsne sig, så du kan skrubbe den af.

  Men hvis det er “rigtig” porcelænsmaling, så aner jeg det desværre ikke.
  Håber, at en af sidens besøgende måske ved noget.

  :o) Rie

  Svar
  • Flavia GONCALVES

   Rie vil høre om der er du kunne hjælpe mig med at male en tallerken .
   jeg kan traffes på nr 60693018 mvh flavia GONCALVES

   Svar
   • Rie

    Hej Flavia

    Jeg har ikke malet i flere år, så det kan jeg desværre ikke hjælpe med. Jeg håber at du finder nogen, der kan hjælpe.

    Mange hilsner
    Rie

    Svar
 21. betina

  Hej folkens.
  Jeg har arvet min mors porcelænsmaling, porcelæn og mønstere.
  (Det maling i pulver form)
  Vil meget gerne have solgt det, så hvis det kunne have interesse kan jeg kontaktes på 23830872.
  Det befinder sig i Horsens/
  Hadsten.

  Svar
 22. Heidi

  Hej! Er der nogen, der ved, om man kan male og brænde termokrus på 800 grader?
  :) Heidi

  Svar
 23. Annette

  Hvor finder jeg pulvermaling til porcelæn, skal brændes ved 800-1000 gr. har søgt overalt, det er til en gave, på bar bund helst på Sjællands ellers via web? på forhånd tak for hjælpen

  Svar
 24. Edith Nielsen

  Hej jeg har malet porcelæn i rigtig mange år og har altid fået det brændt i Horsens, men nu har han lukket sin forretning og brænderiet, er der nogen der kender til et sted hvor man kan få brændt i området omkring Vejen og Kolding hilsen Edith

  Svar
 25. Flavia GONCALVES

  vil høre om der er nogle som kan hjælpe mig med at male en tallerken jeg kan traffes på nr 60693018 mvh flavia GONCALVES

  Svar
 26. karina

  Hejsa er der nogen der ved om man kan komme klinker i ovnen i 30 min ved 160 har nemlig en ide om at prøve at male på nogen med porcelænsfarve

  Svar
  • Rie

   Hej Karina

   Jeg ved det faktisk ikke… Men jeg malede selv engang klinker, og dem lod jeg bare tørre.
   Pointen med at brænde dem er at gøre malingen mere holdbar til opvask, men du vasker jo ikke klinker på samme måde som f.eks. krus, så de behøver ikke blive brændt.

   Mange hilsner
   Rie

   Svar
 27. Laura

  hej
  Jeg har et sæt med terpentin og jeg har Inge ovn der kan kommer op på de 800 grader der skal til.
  Hved du hvad jeg kan gøre
  Knus laura

  Svar
  • Rie

   Hej Laura

   Hvis det skal brændes ved 800 grader, så må du jo finde sådan en ovn… ;o)
   Prøv evt. at kontakte din lokale FOF eller sådan noget – måske kan du få lov at brænde dine ting i deres kursus-ovn?

   Mange hilsner
   Rie

   Svar
 28. Lenda Rasmussen

  Hej jeg er ny her. Jeg har gået til porcelæns maling for mange år siden. Nu kunne det være sjovt at prøve igen. Men kan man brænde det i sin køkken ovn. Den man laver mad i ?

  Svar
 29. Rie

  Hej Lenda

  Når man går til porcelænsmaling, er det gerne en helt anden porcelænsmaling, som skal bages ved højere temperaturer – men det ved jeg ikke rigtig noget om.

  Den maling, jeg fortæller om, bages bare i helt almindelig ovn – ja, den man laver mad i. :o)

  Mange hilsner
  Rie

  Svar
 30. Birgit Byrgesen

  Hvor køber jeg ubrændt porcelæn?

  Svar
 31. Aase Kragelund

  Jeg har taget den 4 årige porcelænsmaleruddannelse af 8 moduler i Kerteminde. Instruktøren Janet Solvang. Jeg underviser herhjemme på 1.sal, og brænder i sæsonen fra 21. sept. til ca.april mdr. Vi maler hovedsageligt med Amerikanske teknik. Tegner også med pen,laver silhuetter evt. efter egne foto, maler blomster, dyr,fugle, portrætter, abstraktion med glasfiber, lyster, glas, afsprængning,sølv,guld, kobber og farver,selvfølgelig også fine figurer. Min adr.Givskovvej 24 Ikast.Tlf. 97153720 – Mobil 20113720

  Svar
  • Marianne Meisner

   Hejsa. Har du stadigvæk kursus og brænder du oz porcelæn. Ønsker at starte op på porcelænmaling med olie og terpentin, men men ……. kan ikke huske blandingsforholdet, har ikke nogen ovn her i nærheden at brænde i og ønsker at få lidt hjælp. Har gjort mest i figurer. Hilsen Marianne Meisner. 60139007

   Svar
 32. Diana

  Hej, jeg har noget musemalet porcelæn jeg arvet som desværre er blevet lidt slidt, jeg vil derfor gerne male det op igen så det for den her flotte kobberfarve tilbage. Jeg har desværre ingen forstand på alt det her, så stiller lige en række spørgsmål.
  1. keramik og porcelæn er det, det samme? og er der forskel på hvad man skal bruge?

  2. hvor finder jeg kobber farvet maling til det som skal i ovnen på de her 150-60 grader som i skriver om?

  3. hvor finder jeg pensler?

  4. kan jeg godt male oven på i forvejen malet tallerkener?

  Mvh Diana

  Svar
 33. Miriam

  Kan alm kopper komme i ovnen? Eller skal det være nogle specielle kopper?

  Svar
 34. Bolette

  Hej Rie.

  Jeg står sammen med mine børn og skal lave bordskåner til julegaver.
  Problemet ligger i at jeg har købt en maling der skal hærde i 24 timer derefter i ovnen ved 160gr i 35 min.
  MEN… Jeg har også købe en lille tusch som jeg vil bruge til at skrive børnenes navne på bordskåner med.. Problemet er så at den skal kun hærde i 4 timer men derimod i en kold ovn på 160gr når ovnen så er varm skal den have 90min….
  Hvordan kombinere jeg lige de ting bedst…? De skal jo bruges på samme bordskåne…:(
  Mvh
  Bolette

  Svar
 35. Aase Kragelund

  Hej Diana.Jeg forstår ikke helt,at du skriver at musselmalet porcelæn er kobberfarvet.Den rigtige musselmaling er blåt.For at porcelænsmaling er holdbart og kan vaskes op både i hånden og i opvaskemaskine, skal der rigtige porcelænsfarver til,der kan brændes ved 820g. i en porcelænsmalingsovn. Der må fint ringes til mig. TLF. 97153720 Hilsen Aase

  Svar
 36. Marie

  Hej. Jeg har sprunget ud i af male på porcelæn. Det var en pænt resultat inde jeg brænde den. Men da jeg brænde det, skiftede den farver, min baby lyserød,liner en hudfarve og min baby lyseblå/ tyrkis, er blevet mørk og mere grøn. Hvorfr skifter den farve? Mvh Marie

  Svar
 37. Judith

  Hejsa.
  Jeg er i vildrede, med hensyn til det maling man brænder i alm ovn.
  Har nu spurgt forskellige der handler med malingen, de fraråder at man bruger det til indtagelse af føde og væske. Her ser jeg så i tråden, at der ikke skulle være noget problem i det Jeg vil gerne igang med at male, men har desværre ikke nogen brændeovn.

  Svar
 38. Annie

  Hej.
  Jeg kan huske da jeg gik til porcelænsmaling hjemme ved en gammel lærer vi havde på ungdomsskolen. Der malede jeg på et tidspunkt med fjer, men kan ikke hel huske hvad vi blandede farverne op med, jeg synes jeg kan mindes det var mælk el. vand også rørte vi fjeren rundt i farven også på det der skulle males og trak fjeren ned osv. Nu vil jeg så prøve igen at male med fjer der for jeg spørger ang. blandingen af farver(ne).

  Vh. Annie

  Svar

(FYI: Jeg har lukket for nye kommentarer, da jeg ikke når at besvare dem.)

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

css.php