Sådan former du krympeplast

Krympeplast serpentiner i mange farver

Er du træt af kun at lave flade ting i krympeplast? Du kan faktisk forme krympeplast, så du f.eks. kan lave en fingerring, en kravlenisse, en lille skål eller hvad du ellers kunne tænke dig.

Det giver langt flere muligheder for rent faktisk at bruge krympeplast til noget. Da jeg var barn, lavede vi udelukkende små, flade ting i krympeplast, og der er altså grænser for, hvor mange nøgleringe, man har brug for. ;o)

Men når krympeplast kan formes, så er der pludselig langt mere leg og mange flere muligheder.

Sådan gør du

Læg krympeplasten på et stykke bagepapir eller staniol og følg instrukserne på pakken – der er forskel på, hvor meget varme krympeplast skal have. (Som regel omkring 130 eller 150 grader.)

Når emnet er bagt færdigt og ligger helt fladt, så giv det lige 30 sekunder ekstra i ovnen, så det bliver gennemvarmt. Tag bagepladen ud af ovnen. Nu er krympeplasten ret blød og du kan bukke dit emne eller forme det om noget.

Du har måske 7-10 sekunder at løbe på, så det skal gå lidt stærkt. Lad det gerne ligge på bagepladen, mens du former det (det kan du ikke med fingerringe, men det er muligt med kravlenisser) – så holder det sig varmt og bøjeligt længere.

Kravlenisser i krympeplast - sådan bukker du flapperne

Hvis det stivner og ikke bliver bøjet helt, som du havde tænkt dig, så kan du faktisk bare lægge det i ovnen igen, så bliver det blødt og lægger sig fladt ned. Giv det 30 sekunder ekstra, og så kan du prøve igen. :o)

Pas på fingrene!

Vær opmærksom på, at det er meget varmt! Du bør nok bruge nogle handsker eller værktøj for at beskytte fingrene. (Jeg må indrømme, at jeg bøjer det uden beskyttelse, så jeg har bedre føling med det. Men det kræver altså, at du er lidt hurtig på fingrene og ikke holder for hårdt og for længe på det. Og hvis jeg skal bruge 3-4 forsøg, før det lykkes, så kan jeg godt mærke, at fingrene bliver mere og mere sarte… Så vær forsigtig!)

Værktøjer til formning

Du kan bruge forskellige ting for at få lige den form, du vil have. Hvis du laver kravlenisser, så er to træklodser en god ide, så du får den rigtige vinkel og helt flade “flapper” bag på nissen.

Laver du en fingerring, så kan du bruge en tyk kuglepen, læbepomade eller lignende – evt. med nok lag bagepapir om til at give den helt rigtige størrelse.

Krympeplasten er varm, så pas på med at bruge dine yndlingsting til at forme den med. Men den ER kun 130-150 grader og køler hurtigt, så det er altså ikke sådan, at den laver brændemærker på træ og den slags. :o)

Videoer om at forme krympeplast

Jeg har lavet to videoer, der viser, hvordan man former ting – mest for at du får en ide om, hvor blødt og bøjeligt, det faktisk bliver. :o)

Kravlenisser i krympeplast:

Serpentiner i krympeplast:

Tips om krympeplast

Hvis du har spørgsmål eller noget driller, så kig på Tips om krympeplast.

Credits

Jeg lærte at forme krympeplast, da jeg faldt over Planet June. June har lavet en tutorial til at lave fingerringe af krympeplast, og hun var så sød at give mig lov til at bruge alle hendes tips og erfaringer her på siden.

Thank you so much, June! :o)

Mere om krympeplast