Krympeplast – Sådan gør du / Tips

Materialer:

  • Krympeplast
  • Farveblyanter, farvekridt eller vandfaste tuscher eller kuglepenne
  • Saks
  • Hullemaskine, hvis du vil have hul i plasten

Hvilken side skal jeg tegne på?

Krympeplast har to sider, en blank og en mat, ru side. Når du tegner eller skriver på krympeplast, skal du gøre det på den ru side. Farven lægger sig i de fine ridser i pladen, og når krympeplasten bliver brændt i ovnen, bliver farverne “lukket inde”, så de holder bedre og ikke smitter af.

Kravlenisse i krympeplast før brænding

Hvad kan jeg tegne med?

Du kan bruge farveblyanter, farvekridt, vandfaste tuscher, vandfarve-blyanter og meget andet. Det vigtige er, at det er vandfast – ellers kan det godt blive tværet ud. Nogle farver/blyanter virker bedre end andre, så start med at lave en prøve på et lille stykke krympeplast. Så får du også en ide om, hvordan det endelige resultat ser ud. Farverne bliver noget mere kraftige efter brænding, fordi de bliver samlet på et mindre areal.

Du kan selvfølgelig tegne frit fra hånden, men hvis du er ligesom mig, vil du helst tegne et motiv af.   ;o)

Heldigvis kan du sagtens lægge et ark krympeplast ovenpå et motiv, du har printet ud – det kan tydeligt ses gennem plasten.

Klippe i krympeplast – og lave huller

Krympeplast kan klippes ud med en almindelig saks, og hvis du vil have et hul i plasten, så du kan bruge det som vedhæng, kan du simpelthen bruge en almindelig hullemaskine. Når plasten er krympet, passer hullet fint til en lille metalring.

Krympeplast vedhæng - solsikke

Brænding af krympeplast

Når du er klar til at brænde krympeplasten, skal du opvarme din ovn til det, der står på pakken – sikkert 130-150 grader. Læg plasten på et stykke bagepapir eller staniol (så det ikke ligger direkte på din bageplade) med den farvede side opad.

(Mit krympeplast er faktisk ligeglad med, hvilken side der vender opad – jeg har testet det – men der står altid på pakkerne, at den matte side skal opad, så det må jeg hellere fortælle dig…)

Krympeplast serpentiner i mange farver

Det begynder hurtigt at krympe, mens det krøller sig sammen – det er fordi, det bliver ujævnt opvarmet, så det er varmere nogle steder end andre. Lidt efter begynder det at glatte sig ud igen, og når det ligger fladt på bagepapiret, er det færdigt – det tager som regel 3-4 minutter.

Ekstra tip: Det er helt ok, hvis dit krympeplast får et minut eller to længere, når det er færdigt. Det sker der ikke noget ved. (Jeg har altid været lidt bange for at lade det ligge for længe – tænk, hvis det begyndte at smelte. Men det er helt ok, så giv det endelig lidt længere, hvis du er i tvivl om, om det er helt færdigt.)

Du kan som udgangspunkt brænde alle størrelser emner. Da jeg var barn, lærte jeg, at man ikke kunne lave for store ting, for så kunne de smelte sammen, når de blev brændt og krøllede sig sammen. Men det har nogen nok sagt til mig for at spare lidt på krympeplasten… Haha! ;o)

Når det kommer til krympeplast, gør størrelsen ikke umiddelbart nogen forskel. Jeg har brændt en kravlenisse, der næsten var et A4 ark – og det gik helt uden problemer.

Hvis du alligevel oplever, at krympeplasten smelter sammen med sig selv, så er det fordi, du brænder ved for høj temperatur. Du kan prøve at pille det fra hinanden, mens det er varmt, og så give det en tur mere i ovnen for at flade det ud. Hvis det ikke er til at pille fra hinanden, har du som udgangspunkt brændt det ALT for varmt, og så er der ikke noget at gøre.

Forme krympeplast

Da jeg var barn, kunne man kun lave flade ting i krympeplast – men du kan faktisk forme det! På den måde kan du lave fingerringe, kravlenisser, små skåle, snoet julepynt og meget andet godt, og det åbner en helt ny verden i forhold til, hvad man kan med krympeplast.

Se hvordan her: Sådan former du krympeplast

Kravlenisser i krympeplast

Hvor meget krymper krympeplast?

Når du brænder krympeplast, bliver det som udgangspunkt ca. 1/5 af den originale størrelse, og bliver samtidig ca. 1,25 mm tykt og hårdt.

Det er lidt svært at forholde sig til; hvor meget er en femtedel…? Hvor stort skal man lave det for at få et slutresultat, der er 5×5 cm?

Løsningen er nem: Lav din egen krympeplast-lineal!

Krympeplast lineal - så meget krymper krympeplast

Mere om krympeplast


Krympeplast inspiration

44 kommentarer til “Krympeplast – Sådan gør du / Tips

  1. Rie siger:

    Hej Julie

    Jeg citerer lige fra siden:
    “Når du er klar til at brænde plasten, skal du opvarme din ovn til 130 grader. Læg plasten på et stykke bagepapir med den farvede side opad. Det begynder hurtigt at krympe, mens det krøller sig sammen. Lidt efter begynder det at glatte sig ud igen, og når det ligger fladt på bagepapiret, er det færdigt – det tager som regel 3-4 minutter.”

    Jeg har ikke selv varmluft, og det fungerer i hvert fald fint uden. ;o)
    Men jeg tror ikke, at det gør den store forskel, når man bager noget så tyndt i 3-4 minutter, om det er varmluft eller ej…

    :o) Rie

  2. Mette siger:

    Kan se du siger den krymper til 1/5 men andre steder siger de 1/3 ? Bare af nysgerrighed for skal selv til at i gang, men det er lige hvor stort man skal starte med at lave det :)

  3. Rie siger:

    Hej Mette

    Det kan være, at det er forskelligt fra mærke til mærke?
    Der stod på min pakke, at det krympede til 1/5, og det virker meget rigtigt.

    Står der ikke noget på den pakke, du har købt?

    :o) Rie

    • Rie siger:

      Hej Janne

      Pøøhhh… Det er et godt spørgsmål – jeg har ikke haft problemer.

      Lader du det ligge i ovnen i flere minutter, efter det begynder at krølle? Giver du det 130 grader? Du åbner ikke ovnen undervejs, vel?

      Mange hilsner
      Rie

  4. Camilla siger:

    Nogen der ved om det er bedst at lægge det på en plade der er opvarmet, eller at pladen skal ind samtidig med plasten!?

    • Rie siger:

      Hej Camilla

      Normalt lægger man det på en kold plade.
      Men jeg tror ikke, at det gør noget, at pladen er varm, hvis det er fordi, du lige har brugt den. Jeg ville bare lige lade den køle en smule af, så den ikke er hele 130 grader… (Men igen; jeg tror faktisk ikke, at det gør noget. Den ryger jo direkte i den opvarmede ovn, så snart du har lagt tingene på pladen.)

      Mange hilsner
      Rie

  5. Betina siger:

    Hej Rie

    Ved du om man kan bruge tuscher? Jeg har sådan nogle tuscher man kan vaske af med vand, men det skal jo helst ikke kunne vaskes af bagefter…

    Hilsen Betina

    • Rie siger:

      Hej Bettina

      Som udgangspunkt kan du godt bruge tuscher, men jeg ville ikke bruge tuscher, der kan vaskes af med vand – det lyder ikke holdbart. ;o)

      Bare brug helt almindelige tuscher. :o)

      Mange hilsner
      Rie

  6. Chalotte siger:

    Hejsa

    Er igang for første gang med krympeplast – jeg kan ikke få det til at holde formen – vil prøve at lave nogle runde til øreringe men de kommer ovale ud – har du et fif til det ?

    • Lotte siger:

      Der findes krympeplast der ikke krymper lige meget på alle sider. Har nemlig også haft købt noget i den tro at det var alm krympeplast, men da jeg havde lavet fine runde ting, kom de ovale ud :-( Men det står på pakkerne når du køber dit krympeplast.

    • Rie siger:

      Hej Vibber

      Det ved jeg faktisk ikke… Alle steder står der, at man skal bruge farveblyanter – men det er noget med, at farven skal trænge ned i de små revner i plasten, så det ville give fin mening at bruge fingermaling. :o)

      :o) Rie

  7. Janni siger:

    Til hende, hvor plasten bare krøllede: mit gjorde det samme. Men giv det lidt længere tid – efter 7 minutter begyndte mit at glatte sig ud. Også selvom jeg brugte varmluft og åbnede ovndøren flere gange:)

  8. Line Jørgensen siger:

    Hej Rie

    Jeg faldt over din hjemmeside, og besluttede mig for at købe noget og prøve. Har købt noget, som åbenbart har et fint lag “film” på den ene side, og nu har vi flere prøvet at mærke på begge sider, og det hele virker helt blankt, altså det er ikke rillet. Jeg maler derfor på modsatte side, så jeg ikke rykker farven af, for prøvede det modsatte i starten, og så følger farven med af, når jeg rykker plastikken af. Men hvorfor er der så dette lag på, har det mon noget med krympe processen at gøre, ellers giver det bare ingen mening, at det er der. Har du et bud? Mvh. Line og god weekend :)

    • Rie siger:

      Hej Line

      Undskyld det (MEGET) sene svar.
      Det lyder som om, du har fået fat i noget forkert plast. Krympeplast er lidt ru på den ene side, og jeg har aldrig oplevet, at der var film på…

      :o) Rie

      • Anne siger:

        Det er blankt krympeplast og kan fåes ved cc hobby. Filmen er en beskyttelsesfilm dom skal fjernes inden du tegner på det. Man får det bedste resultat ved at bruge vandfast tusch f.eks. Sprittusch

  9. Tanni siger:

    Det er en rigtig God ide at bruge en paletkniv til at trykke det helt fladt, efter eller under “bagning”, mens det stadig er varmt. ;)
    Posca tusser er ikke særlig gode på krympeplast, da det fnuller og smitter af. Derimod er sharpie tusser gode, da de også er permanente.
    Håber i kan bruge rådene.

  10. Malena siger:

    Hej, tænker om det er godt for miljøet sidde med plastik på denne måde, samt brænde det af, og så er det vel også i luften samtidig? Spørger blot af nysgerrighed.

    • Rie siger:

      Hej Camilla

      Undskyld det (MEGET) sene svar.

      Det ved jeg faktisk ikke… Alle steder står der, at man skal bruge farveblyanter – men det er noget med, at farven skal trænge ned i de små revner i plasten, så det ville give fin mening at bruge maling, hvis det kan tåle en tur i ovnen. :o)

      :o) Rie

    • Rie siger:

      Hej Bozzy

      Hvis du fysisk vil ud og købe det, så kan du i hvert fald gå i Panduro Hobby.

      Men jeg vil anbefale, at du søger på Google efter krympeplast. Så finder du en masse steder, hvor du kan købe det online til en lavere pris. :o)

      :o) Rie

    • Rie siger:

      Hej Jeanet

      Jeg har hørt en enkelt sige (i kommentarerne her på siden), at Posca tusser kan fnulre og smitte af. Men andre bruger det med held, og hvis du søger på Google efter “posca på krympeplast” finder du mange, der anbefaler det. Så det skulle du sagtens kunne. :o)

      :o) Rie

      • Louise siger:

        Hey Rie.

        Hvis man ikke skal bruge krympeplast med noget der ligner, hvad vil du anbefale man køber??

        Jeg skal nemlig ikke krympe noget med dog bruge det som baggrund til et ophæng og det skal være gemsigete.

        • Rie siger:

          Hej Louise

          Det kommer jo lidt an på, hvad du gerne vil have?

          Hvis det ikke behøver at være helt stift, så kan du vel bruge krympeplast (uden at krympe det), en side af et plastik charteque eller måske overhead projektor plastic?

          Hvis det skal være stivere end det, så findes der jo masser af plastic-indpakning, som du kan klippe et stykke ud af, så måske er det en mulighed, afhængigt af hvor stort et stykke, du skal bruge?

          :o) Rie

          • Louise siger:

            Hey Rie.
            Mange tak for hjælpen.
            Jeg skal bruge det som baggrund til et dør ophæng, så det behøver ikke at være mere stift end krympeplast.
            Men har prøve og forhøre mig frem, men har ikke fået nogen svar før nu, så igen mange tak for hjælpen.

            Hilsen Louise.

  11. Rie siger:

    Hej igen

    Jamen så tænker jeg, at krympeplast – som du ikke krymper i ovnen – er godt. Det er stift nok til at holde formen, hvis det hænger op ad en dør.
    Vær opmærksom på, at det både fås i blank og mat (og i forskellige farver, hvis du ikke vil have det helt gennemsigtigt), bare så du får købt det, du helst vil have. :o)

    :o) Rie

    • Rie siger:

      Hej Sussi

      Det er lidt mere end det krympeplast, jeg bruger. Men der er lidt forskel fra mærke til mærke, så hvis der står 175 grader på pakken, så er det dét, du skal gå efter. :o)
      (Jeg tror faktisk, at jeg også engang har prøvet et mærke, der skulle have 175 grader. Det er helt fint – bare gå efter det, der står på pakken.)

      :o) Rie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *