Vælg en side

Krympeplast – Sådan gør du

Materialer:
Krympeplast
Farveblyanter, farvekridt eller vandfaste lynskrivere

Skilt i krympeplast

Hvilken side skal jeg tegne på?
Krympeplast har to sider, en blank og en mat, ru side. Når du tegner eller skriver på krympeplast, skal du gøre det på den ru side. Farven lægger sig i de fine ridser i pladen, og når krympeplasten bliver brændt i ovnen, bliver farverne “lukket inde”, så de holder bedre og ikke smitter af.

Hvad kan jeg tegne med?
Du kan bruge farveblyanter, farvekridt, vandfaste lynskrivere, vandfarve blyanter og meget andet. Nogle farver/blyanter virker bedre end andre, så start med at lave en prøve på et lille stykke krympeplast. Så får du også en ide om, hvordan det endelige resultat ser ud.

Skilt i krympeplast

Du kan selvfølgelig tegne frit fra hånden, men hvis du er ligesom mig, vil du helst tegne et motiv af.   ;o)
Heldigvis kan du sagtens lægge et ark krympeplast ovenpå et motiv, du har printet ud – det kan tydeligt ses gennem plasten.

Klippe i krympeplast – og lave huller
Krympeplast kan klippes ud med en almindelig saks, og hvis du vil have et hul i plasten, så du kan bruge det som vedhæng, kan du simpelthen bruge en almindelig hullemaskine. Når plasten er krympet, passer hullet fint til en lille metalring.

Brænding af krympeplast
Når du er klar til at brænde plasten, skal du opvarme din ovn til 130 grader. Læg plasten på et stykke bagepapir med den farvede side opad. Det begynder hurtigt at krympe, mens det krøller sig sammen. Lidt efter begynder det at glatte sig ud igen, og når det ligger fladt på bagepapiret, er det færdigt – det tager som regel 3-4 minutter.

Skilt i krympeplast

Når du har taget det ud af ovnen, og mens det stadig er varmt, kan du evt. bukke det, trykke det fladt eller hvad du ønsker – bare pas på, for det er 130 grader varmt…!   ;o)

Hvor meget krymper krympeplast?
Når du brænder krympeplast, bliver det ca. 1/5 af den originale størrelse, og bliver samtidig ca. 1,25 mm tyk og hårdt.

 

42 Kommentarer

 1. Julie

  Ved du om man kan bruge en printer til alm. Krympeplast?

  Svar
 2. Julie

  Hvor længe skal det have? Og skal det være ved varmluft?

  Svar
 3. Rie

  Hej Julie

  Jeg citerer lige fra siden:
  “Når du er klar til at brænde plasten, skal du opvarme din ovn til 130 grader. Læg plasten på et stykke bagepapir med den farvede side opad. Det begynder hurtigt at krympe, mens det krøller sig sammen. Lidt efter begynder det at glatte sig ud igen, og når det ligger fladt på bagepapiret, er det færdigt – det tager som regel 3-4 minutter.”

  Jeg har ikke selv varmluft, og det fungerer i hvert fald fint uden. ;o)
  Men jeg tror ikke, at det gør den store forskel, når man bager noget så tyndt i 3-4 minutter, om det er varmluft eller ej…

  :o) Rie

  Svar
 4. Mette

  Kan se du siger den krymper til 1/5 men andre steder siger de 1/3 ? Bare af nysgerrighed for skal selv til at i gang, men det er lige hvor stort man skal starte med at lave det :)

  Svar
 5. Rie

  Hej Mette

  Det kan være, at det er forskelligt fra mærke til mærke?
  Der stod på min pakke, at det krympede til 1/5, og det virker meget rigtigt.

  Står der ikke noget på den pakke, du har købt?

  :o) Rie

  Svar
 6. Mette

  Af erfaring, så bruger jeg aldrig varmluft da det kan rykke med tingene inde i ovnen…

  Svar
 7. Rie

  Hej Mette

  Det var et rigtig godt tip!
  Du har helt ret. Tak fordi du deler…! :o)

  :o) Rie

  Svar
 8. janne

  Øv – hvad mon jeg gør forkert – mit krøller bare og flader ikke ud igen :-(

  Svar
  • Rie

   Hej Janne

   Pøøhhh… Det er et godt spørgsmål – jeg har ikke haft problemer.

   Lader du det ligge i ovnen i flere minutter, efter det begynder at krølle? Giver du det 130 grader? Du åbner ikke ovnen undervejs, vel?

   Mange hilsner
   Rie

   Svar
  • Camilla

   Hej
   Du vender det forkert
   Jeg har gjort samme fejl og det holdt op da jeg vendte det rigtigt

   Svar
  • Paprica

   Du klipper det for tæt ind til tegningen

   Svar
 9. Camilla

  Nogen der ved om det er bedst at lægge det på en plade der er opvarmet, eller at pladen skal ind samtidig med plasten!?

  Svar
  • Rie

   Hej Camilla

   Normalt lægger man det på en kold plade.
   Men jeg tror ikke, at det gør noget, at pladen er varm, hvis det er fordi, du lige har brugt den. Jeg ville bare lige lade den køle en smule af, så den ikke er hele 130 grader… (Men igen; jeg tror faktisk ikke, at det gør noget. Den ryger jo direkte i den opvarmede ovn, så snart du har lagt tingene på pladen.)

   Mange hilsner
   Rie

   Svar
 10. Betina

  Hej Rie

  Ved du om man kan bruge tuscher? Jeg har sådan nogle tuscher man kan vaske af med vand, men det skal jo helst ikke kunne vaskes af bagefter…

  Hilsen Betina

  Svar
  • Rie

   Hej Bettina

   Som udgangspunkt kan du godt bruge tuscher, men jeg ville ikke bruge tuscher, der kan vaskes af med vand – det lyder ikke holdbart. ;o)

   Bare brug helt almindelige tuscher. :o)

   Mange hilsner
   Rie

   Svar
 11. Chalotte

  Hejsa

  Er igang for første gang med krympeplast – jeg kan ikke få det til at holde formen – vil prøve at lave nogle runde til øreringe men de kommer ovale ud – har du et fif til det ?

  Svar
  • Lotte

   Der findes krympeplast der ikke krymper lige meget på alle sider. Har nemlig også haft købt noget i den tro at det var alm krympeplast, men da jeg havde lavet fine runde ting, kom de ovale ud :-( Men det står på pakkerne når du køber dit krympeplast.

   Svar
 12. Vibber

  Kan man bruge fingermaling?

  Svar
  • Rie

   Hej Vibber

   Det ved jeg faktisk ikke… Alle steder står der, at man skal bruge farveblyanter – men det er noget med, at farven skal trænge ned i de små revner i plasten, så det ville give fin mening at bruge fingermaling. :o)

   :o) Rie

   Svar
 13. Anette Larsen

  Jeg vil gerne lave noget spændende med mine børnebørn.

  Svar
  • Rie

   Hej Anette

   Så er krympeplast en rigtig god ide.
   God fornøjelse!

   :o) Rie

   Svar
 14. Pia Bjerringholm

  Hej Rie

  Kan krympeplast stå udenfor, er det vandfast ? :)

  Svar
 15. Mette

  Hej…

  Dumt spørgsmål måske …. :/ men kan man varme det i microovn?…

  Svar
 16. Janni

  Til hende, hvor plasten bare krøllede: mit gjorde det samme. Men giv det lidt længere tid – efter 7 minutter begyndte mit at glatte sig ud. Også selvom jeg brugte varmluft og åbnede ovndøren flere gange:)

  Svar
 17. Line Jørgensen

  Hej Rie

  Jeg faldt over din hjemmeside, og besluttede mig for at købe noget og prøve. Har købt noget, som åbenbart har et fint lag “film” på den ene side, og nu har vi flere prøvet at mærke på begge sider, og det hele virker helt blankt, altså det er ikke rillet. Jeg maler derfor på modsatte side, så jeg ikke rykker farven af, for prøvede det modsatte i starten, og så følger farven med af, når jeg rykker plastikken af. Men hvorfor er der så dette lag på, har det mon noget med krympe processen at gøre, ellers giver det bare ingen mening, at det er der. Har du et bud? Mvh. Line og god weekend :)

  Svar
  • Rie

   Hej Line

   Undskyld det (MEGET) sene svar.
   Det lyder som om, du har fået fat i noget forkert plast. Krympeplast er lidt ru på den ene side, og jeg har aldrig oplevet, at der var film på…

   :o) Rie

   Svar
   • Anne

    Det er blankt krympeplast og kan fåes ved cc hobby. Filmen er en beskyttelsesfilm dom skal fjernes inden du tegner på det. Man får det bedste resultat ved at bruge vandfast tusch f.eks. Sprittusch

    Svar
 18. Tanni

  Det er en rigtig God ide at bruge en paletkniv til at trykke det helt fladt, efter eller under “bagning”, mens det stadig er varmt. ;)
  Posca tusser er ikke særlig gode på krympeplast, da det fnuller og smitter af. Derimod er sharpie tusser gode, da de også er permanente.
  Håber i kan bruge rådene.

  Svar
  • Lea

   Jeg bruger posca tusher og der sker ikke noget så det vil jeg da gerne anbefale

   Svar
 19. Malena

  Hej, tænker om det er godt for miljøet sidde med plastik på denne måde, samt brænde det af, og så er det vel også i luften samtidig? Spørger blot af nysgerrighed.

  Svar
 20. Camilla

  Kan man bruke maling, og ta håndavtrykk av barna?

  Svar
  • Rie

   Hej Camilla

   Undskyld det (MEGET) sene svar.

   Det ved jeg faktisk ikke… Alle steder står der, at man skal bruge farveblyanter – men det er noget med, at farven skal trænge ned i de små revner i plasten, så det ville give fin mening at bruge maling, hvis det kan tåle en tur i ovnen. :o)

   :o) Rie

   Svar
 21. Bozzy

  Hej jeg vil bare spørge om du ved hvor man kan købe det?

  Svar
  • Rie

   Hej Bozzy

   Hvis du fysisk vil ud og købe det, så kan du i hvert fald gå i Panduro Hobby.

   Men jeg vil anbefale, at du søger på Google efter krympeplast. Så finder du en masse steder, hvor du kan købe det online til en lavere pris. :o)

   :o) Rie

   Svar
 22. Jeanet Schnell

  Kan man bruge posca tusser på krympeplast eller hvordan med det

  Svar
  • Rie

   Hej Jeanet

   Jeg har hørt en enkelt sige (i kommentarerne her på siden), at Posca tusser kan fnulre og smitte af. Men andre bruger det med held, og hvis du søger på Google efter “posca på krympeplast” finder du mange, der anbefaler det. Så det skulle du sagtens kunne. :o)

   :o) Rie

   Svar
   • Louise

    Hey Rie.

    Hvis man ikke skal bruge krympeplast med noget der ligner, hvad vil du anbefale man køber??

    Jeg skal nemlig ikke krympe noget med dog bruge det som baggrund til et ophæng og det skal være gemsigete.

    Svar
    • Rie

     Hej Louise

     Det kommer jo lidt an på, hvad du gerne vil have?

     Hvis det ikke behøver at være helt stift, så kan du vel bruge krympeplast (uden at krympe det), en side af et plastik charteque eller måske overhead projektor plastic?

     Hvis det skal være stivere end det, så findes der jo masser af plastic-indpakning, som du kan klippe et stykke ud af, så måske er det en mulighed, afhængigt af hvor stort et stykke, du skal bruge?

     :o) Rie

     Svar
     • Louise

      Hey Rie.
      Mange tak for hjælpen.
      Jeg skal bruge det som baggrund til et dør ophæng, så det behøver ikke at være mere stift end krympeplast.
      Men har prøve og forhøre mig frem, men har ikke fået nogen svar før nu, så igen mange tak for hjælpen.

      Hilsen Louise.

 23. Rie

  Hej igen

  Jamen så tænker jeg, at krympeplast – som du ikke krymper i ovnen – er godt. Det er stift nok til at holde formen, hvis det hænger op ad en dør.
  Vær opmærksom på, at det både fås i blank og mat (og i forskellige farver, hvis du ikke vil have det helt gennemsigtigt), bare så du får købt det, du helst vil have. :o)

  :o) Rie

  Svar
 24. Luna

  Hej, kan man bruge maling på det så børn kan lave hånd aftryk?

  :) Luna

  Svar

(FYI: Jeg har lukket for nye kommentarer, da jeg ikke når at besvare dem.)

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

css.php