Hvor meget krymper krympeplast? Lav en lineal!

Jeg har altid haft svært ved at finde ud af, hvor meget krympeplast mon krymper. Der står altid “krymper til en femtedel”, “krymper 2,5 gang” eller “krymper så og så mange procent” – men hvor meget er det?!

Og hvordan er det lige, man regner ud, hvor stort stykke krympeplast man skal bruge, hvis det krymper 2,5 gang…?

Så så jeg en fantastisk ide på Planet June, og nu er jeg aldrig i tvivl om, hvor stor jeg skal lave originalen for at få den rigtige størrelse efter bagning. June var så sød at give mig lov til at give hendes ide videre.

Du tegner simpelthen en lineal over på en strimmel krympeplast og bager den. Så kan du altid se på din lille lineal, hvor mange cm originalen skal være for at få den størrelse, du ønsker, efter bagning.

Krympeplast lineal - hvor meget krymper krympeplast
Krympeplast lineal - så meget krymper krympeplast

Skal du lige have lidt mere forklaring? Det er super simpelt, men faktisk lidt svært at forklare på skrift… ;o)

(Der er en video lidt længere nede på siden, hvis du foretrækker det.)

Du kan lægge din almindelige lineal op ved siden af krympeplast linealen, så de flugter (ligesom på billedet ovenfor). Hvis du vil lave noget, der er 5 cm langt, så kigger du på din krympeplast lineal ud for 5 cm på din originale lineal. Der står 12,5 cm. Altså skal din tegning (eller hvad du nu laver) være 12,5 cm før brænding for at blive 5 cm efter brænding.
(I hvert fald med det krympeplast, jeg har brugt – du bør lave din egen lineal, hvis nu dit krympeplast krymper anderledes end mit. :o) )

Som ekstra eksempel skal den lille fyr her laves af et stykke krympeplast, der er 17-18 cm i højden for at få den størrelse, han har nu. Efter bagning er han vist ca. 7-8 cm høj (så vidt jeg lige husker).

Dejlig nemt – og helt uden udregninger! ;o)

Krympeplast lineal - sådan bruger du den

Video – lav en krympeplast lineal

Vil du hellere se en video? Så ligger den her:

Tips om krympeplast

Hvis du har spørgsmål eller noget driller, så kig på Tips om krympeplast.

Mere om krympeplast


Krympeplast inspiration