Knyttede smykker – sådan gør du

Før du går i gang med at knytte smykker, er der lige et par praktiske detaljer, det er godt at have styr på:

Hvilken snor kan man bruge?

Generelt set kan du knytte med lige den type snor, du ønsker.
Det kommer meget an på armbåndet; hvis du vil knytte et venindearmbånd, kan du f.eks. sagtens bruge almindeligt garn – eller den snor, du tilfældigvis finder på tilbud.

Hvis du vil knytte med satin-lignende snor, er nylon det magiske valg.

Nylon eller rayon?

Hvis du vil knytte et “blankt” armbånd (satin-lignende snor), er det så glat, at du ikke bare kan slutte af med en knude. Det vil gå op, og derfor er det nødvendigt at smelte den sidste knude let over en flamme (lighter eller lys).

Der er to typer satin-lignende snor; nylon og rayon. De ligner hinanden, men de har den afgørende forskel, at nylon kan smeltes sammen, og det kan rayon ikke.

Brug derfor altid nylon-snor og smelt den afsluttende knude let over en flamme. Pas på med at brænde det for meget, for så bliver det sort.
Bare før det let henover flammen, så kan du se snoren smelte.

Knyttede smykker - smelt enderne fast

PAS PÅ, NÅR DU HAR SMELTET EN KNUDE SAMMEN!

Snoren bliver brændende varm, og det tager nogle sekunder for den at køle af igen. Hvis du rører ved den, inden den er kølet af, risikerer du at det smeltede nylon sidder fast på dine fingre, og du kan brænde dig alvorligt!

Knyttede smykker - sæt snoren fast

Sæt snorene fast

Snorene kan ikke bare ligge løst, mens du knytter; det er klart nemmest at knytte, hvis de sidder fast i toppen, så du kan hive i snorene og stramme knuderne.

Du kan f.eks. bruge en klemme, som du sætter fast på kanten af dit bord, eller du kan hamre et søm i en plade, hvor du kan sætte snorene fast.

Knyttede smykker - hvilken snor taler jeg om

Hvilken af snorene taler jeg om?

Når du knytter, er der oftest mange snore i brug. For nemheds skyld har jeg givet hver snor et navn, så det er til at kende forskel på dem i opskrifterne.

Jeg opdeler dem først og fremmest i højre (H) og venstre (V), og derefter tæller jeg udad fra midten.

Så på billedet til højre har vi, nævnt fra venstre til højre:
V5, V4, V3, V2 og V1 på venstre side, og H1, H2, H3, H4 og H5 på højre side.

Knyttet armbaand trin 1: Bind den ene snor om den anden

Ved simplere opskrifter som på billedet her til højre, kalder jeg blot snorene for V (venstre), H (højre) og midtersnorene.

Hvor lange skal snorene være?

Den nødvendige længde på snorene afhænger meget af, hvor tyk snor du bruger, og hvilken opskrift, du følger.

Jeg har samlet et par eksempler på forbrug nedenfor – men sørg for at have længere snore, end du har brug for. Det er så ærgerligt at have knyttet næsten et helt armbånd, og så mangle 3 cm snor for at kunne lukke det ordentligt.

Knyttet armbånd

Dette armbånd er 17-18 cm i lukket tilstand og kan åbnes til 24 cm.

Jeg har brugt en 2 mm snor på omtrent 60 cm til en dobbelt midtersnor og en anden snor på ca. 120 cm til at knytte knuder rundt om midtersnoren. Husk at tage højde for, om du bruger flere eller færre perler end mig; hver gang du fjerner en perle, skal du bruge en smule mere snor at binde med.

Macrame armbånd

Til dette armbånd har jeg brugt 8 stk. 1 mm snore á 1 meter.

Armbåndet er 17-18 cm i lukket tilstand og kan åbnes til 24 cm.

Knyttet kringle armbånd

Dette “kringle”-armbånd er lavet af 4 snore á 1 meter.

Generelt set er 1 meter lange snore gode til armbånd.
Der vil være noget overskudssnor bagefter – f.eks. brugte jeg til det øverste armbånd reelt kun 40 cm midtersnor og 90 cm snor til knuderne, men hvis du starter med snore i den længde, er det rigtig svært at binde de sidste knuder.

Klip derfor hellere stykker, der lige er 10-20 cm for lange. Hellere smide 15 cm snor ud end at starte forfra, fordi snorene ikke var lange nok.

Lav et knyttet armbånd

Lær at lave dit eget knyttede armbånd.


Knyttede smykker e-bog

E-bog: Lær at knytte smykker

Jeg har samlet alle tips om knyttede smykker her fra siden – og flere til – i en e-bog. Bogen er lige til at downloade og printe på A4-papir, så du har det hele samlet.