Snorene – hvilken type snor og hvor lang?

Hvilken snor kan man bruge?

Generelt set kan du knytte med lige den type snor, du ønsker.
Det kommer meget an på armbåndet; hvis du vil knytte et venindearmbånd, kan du f.eks. sagtens bruge almindeligt garn – eller den snor, du tilfældigvis finder på tilbud.

Hvis du vil knytte med satin-lignende snor, er nylon eller polyester det magiske valg.

Nylon eller rayon?

Hvis du vil knytte et “blankt” armbånd (satin-lignende snor), er det så glat, at du ikke bare kan slutte af med en knude. Det vil gå op, og derfor er det nødvendigt at smelte den sidste knude let over en flamme (lighter eller lys).

Der er tre typer satin-lignende snor; nylon, polyester og rayon. De ligner hinanden, men de har den afgørende forskel, at nylon og polyester kan smeltes sammen, og det kan rayon ikke.

Brug derfor altid nylon-snor eller polyester-snor til dine knyttede smykker og smelt den afsluttende knude let over en flamme. Pas på med at brænde det for meget, for så bliver det sort.
Bare før det let henover flammen, så kan du se snoren smelte.

Knyttede smykker - smelt enderne fast

Pas på, når du har smeltet en knude!

Snoren bliver brændende varm, og det tager nogle sekunder for den at køle af igen. Hvis du rører ved den, inden den er kølet af, risikerer du at det smeltede nylon eller polyester sidder fast på dine fingre, og du kan brænde dig alvorligt!

Hvor lange skal snorene være?

Den nødvendige længde på snorene afhænger meget af, hvor tyk snor du bruger, og hvilken opskrift, du følger.

Jeg har samlet et par eksempler på forbrug nedenfor – men sørg for at have længere snore, end du har brug for. Det er så ærgerligt at have knyttet næsten et helt armbånd, og så mangle 3 cm snor for at kunne lukke det ordentligt.

Knyttet armbånd

Dette armbånd er 17-18 cm i lukket tilstand og kan åbnes til 24 cm.

Jeg har brugt en 2 mm snor på omtrent 60 cm til en dobbelt midtersnor og en anden snor på ca. 120 cm til at knytte knuder rundt om midtersnoren. Husk at tage højde for, om du bruger flere eller færre perler end mig; hver gang du fjerner en perle, skal du bruge en smule mere snor at binde med.

Macrame armbånd

Til dette armbånd har jeg brugt 8 stk. 1 mm snore á 1 meter.

Armbåndet er 17-18 cm i lukket tilstand og kan åbnes til 24 cm.

Knyttet kringle armbånd

Dette “kringle”-armbånd er lavet af 4 snore á 1 meter.

Generelt set er 1 meter lange snore gode til armbånd.
Der vil være noget overskudssnor bagefter – f.eks. brugte jeg til det øverste armbånd reelt kun 40 cm midtersnor og 90 cm snor til knuderne, men hvis du starter med snore i den længde, er det rigtig svært at binde de sidste knuder.

Klip derfor hellere stykker, der lige er 10-20 cm for lange. Hellere smide 15 cm snor ud end at starte forfra, fordi snorene ikke var lange nok.

Lav et knyttet armbånd

Lær at lave dit eget knyttede armbånd.


Knyttede smykker e-bog

E-bog: Lær at knytte smykker

Jeg har samlet alle tips om knyttede smykker her fra siden – og mange flere til – i en e-bog. Bogen er lige til at downloade og printe på A4-papir, så du har det hele samlet.