Opskrift på klejner

De fleste, jeg kender, kan ikke lide klejner. Klejner er tørre og smager ikke af ret meget.
Men det er kun indtil de smager de klejner, jeg laver fra min mormors opskrift! Jeg har overtalt mange “klejne-hadere” til at smage på dem, og jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke syntes, at de var rigtig gode.
Tricket til at lave gode klejner er at lave dem lidt (eller meget) større, end dem, man køber i butikkerne. Og så skal de koges i MEGET kortere tid.
De klejner, du kan købe, er kogt til ukendelighed. Hvis du koger dem i kortere tid, er de bløde og søde indeni, sprøde udenpå, og så smager de rigtig dejligt.
Opskrift på klejner:
174 g (2 dl) sukker
125 g margarine
3 spk. fløde
3 æg
½ kg mel
2 pakker palmin til kogning
Sådan laver du klejner:
Klejnedej:
Bland alle ingredienserne sammen i en skål. (Bland først margarine og sukker godt sammen, tilsæt derefter fløde og æg og bland massen sammen. Til sidst tilsætter du mel efter behov – ca. ½ kg.)
Dejen æltes godt sammen på bordet. Den skal være blød og ensartet, og må gerne være lidt fugtig (men ikke klistre).
Sæt dejen til at hvile i køleskab i 1 time. Den kan sagtens hvile længere, men den skal stå i mindst 1 time. Den behøver ikke være overdækket, men den må gerne, hvis du foretrækker det.
Sådan former du klejner:
Tag dejen ud af køleskabet. Tag en klump dej og rul den flad med kagerullen. Den skal være lige under en halv centimeter tyk.
Med en klejnekniv (eller hvad sådan en dims nu hedder) skærer du først lange streger i dejen med ca. 7 cm mellemrum. Skær derefter skråt på tværs, så du får ruderformede stykker, der er ca. 12-13 cm på den lange led. Til sidst skærer du et lille hak på langs ad hver klejne.
Størrelsen på klejnerne er ikke så vigtig. Jeg plejer at lave store klejner, fordi folk er glade for dem, men hvis du foretrækker mindre klejner, kan du bare lave dem mindre.
Du former klejnerne ved at stikke en af spidserne gennem hullet i midten og trække den igennem. (Pas på med bare at trække – det er trods alt dej, og kan relativt nemt hives fra hinanden. Hjælp dejen gennem hullet.)
Sådan koger du klejner:
Læg to pakker palmin i en gryde og tænd for varmen. Du skal nok skrue ca. halvt op for blusset.
Palmin koger ikke, før du putter noget i det. Derfor skal du bruge et lille trick for at finde ud af, om palminen er varm nok: Når det begynder at dampe lidt – det damper ikke rigtigt, men der kommer ligesom lidt “synlig varme” op af gryden – kan du stikke enden af en tændstik ned i gryden. Ikke svovl-enden – du skal bruge den ende, der ikke har svovl på.
Hvis det begynder at boble rundt om tændstikken, er palminen varm nok.
Sænk forsigtigt klejnerne ned i gryden. Pas på med at få palminen til at sprøjte – den er meget varm!
Det vil bruse vildt omkring klejnerne – det er helt ok. Først vil klejnerne ligge på bunden af gryden, men lidt efter vil de stige op til toppen.
Vend dem rundt, så de bliver lige brune på begge sider. (Husk at de bliver brunet nedefra, så du skal vende dem, for at se om de er færdige.)
Som regel tager det 1-3 minutter at koge en klejne, men det kommer lidt an på, hvor varm palminen er. Kog dem til de er lysebrune, og tag dem derefter op og læg dem på et sugende underlag. Jeg plejer at bruge aviser med et dobbelt lag køkkenrulle ovenpå.
Vær forberedt på, at klejnerne bliver lidt brunere, når de køler af.
Når de er kølet ned, kan du putte dem i en kagedåse.
Og gør dig selv en tjeneste og spis et par af dem, mens de er varme – da er de klart bedst. :o)
God fornøjelse!
Hej Rie
Jeg har set, på alt om jul og glæder mig til, at lave nogle flotte og anderledes julehjerter i år – tak skal du have.
Jeg har også set siden med klejner, her kan jeg hjælpe dig med hensyn til din klejnekniv,(eller hvad sådan en dims hedder)som du skrev. Det hedder en klejnespore, den kan købes med flere sporehjul som gør, at arbejdet er overstået noget hurtigere,end hvis det er med et hjul (spore).
Hilsen
Ulla
Hej Ulla
Det var dejligt at høre. :-)
Jeg har også lavet julehjerter til mor og søster – da de så mine, ville de også have sådan nogen. ;o)
Tak for tippet med klejnesporen! Jeg har aldrig anet, hvad sådan en “dims” hed. ;-)
Til gengæld kunne jeg forestille mig, at en dobbelt klejnespore laver mindre klejner, end jeg har foretrækker. Mine er ikke ligefrem standard-størrelse… Haha! Jeg synes bare, at de er bedre, når de er store. Så er de blødere (mere kage-agtige) indeni, og det kan jeg godt lide.
Men tak for tippet! Og rigtig god fornøjelse med julehjerterne. :-)
Rigtig glædelig jul på forhånd!
(Jeg gik faktisk lige og blev i julehumør tidligere i dag. Lidt skægt, at du så skriver en besked om juleting samme aften. ;-) )
:-) Rie
Jeg har en dobbeltklejnespore, som jeg er vældig glad for. Dens eneste fejl er, at den er lavet af plastic og da jeg laver mange klejner og måske er lidt brutal i mine bevægelser knækker den ofte…-køber faktisk en ny hvert år.
Derfor efterlyser jeg modellen udført i metal….er der nogen der ved om det findes?
Eller -har jeg tænkt på i dag: Hvad gør bageren? Han står næppe og skærer klejner ud enkeltvis…
PS: Mine klejner er tynde og sprøde som flæskesvær og meget populære hos os der ikke kan lide det fede.
Hej Gerd
Det var da en god ide med en dobbelt – dem har jeg først hørt om i år.
Jeg bruger selv nogen af træ – dem har jeg aldrig knækket, så måske kan du også prøve sådan en?
Men jeg aner ikke, om de fås i dobbelte. Jeg bruger de helt gammeldags, hvor det bare er en enkelt “kniv”…
Jeg skal i øvrigt lave klejner i morgen. Dejen står og venter i køleskabet. Ih, det bliver så hyggeligt! Jeg elsker varme og helt frisklavede klejner. :-)
:-) Rie
Hej Rie
Det lyder lidt til, at det er en blanding af fynske og lollandske klejner, du laver… For opskriften er på en typisk fynsk klejnedej, men fremgangsmåde og størrelse minder mere om lollandske! Hjemme hos os, har vi altid til jul fået lollandske klejner, og opskriften er en min mor engang fik fra min oldemor der kom fra Lolland. Denne dej er modsat en almindelig/fynsk klejnedej en gærdej, med et lavt indhold af sukker…
Så vi bruger 500 g mel, 100 g margarine, 2½ dl mælk, 50 g gær, 1 æg, 1 spsk. sukker, ½ tsk salt og 1/4 tsk bagepulver… Dejen laves som en almindelig gærdej og skal også hæve til dobbelt størrelse. Derefter gør jeg ligesom dig, med at rulle ud, skære med en klejnespore, og vrider klejnerne, hvorefter de skal efterhæve. Jeg koger dem næsten ligesom dig, dog bruger jeg kun en pande og så 1-2 cm palmin (i højden) og steges på begge sider til de er let gyldne…
Så fik du lige lidt inspiration ;) Det her er verdens bedste opskrift på klejner ;)
og selvfølgelig skal klejnerne spises varme og med flormelis og hjemmesyltede jordbær ;)
Hej Milav
Uh, det lyder som noget, jeg må prøve! Og flormelis og hjemmesyltede jordbær lyder også godt. (Og helt enig – klejner skal spises, mens de stadig er lune! :-) )
Hvor længe skal de efterhæve?
(I øvrigt aner jeg ikke, hvor mormor havde opskriften fra. Men hun var sønderjyde, så vidt jeg ved, så måske er den sønderjysk?)
:-) Rie
Hej Rie
Ja det er simpelthen den bedste tradition i min familie ;) De skal bare efterhæve i en 10-20 min., ligesom man gør med boller og lign. Fordelen ved, at det er en gærdej, er nemlig, at klejnerne bliver meget luftigere ;) Du kan se en mere grundig opskrift på min nye blog: mialavsen.blogspot.dk, hvor jeg faktisk også har henvist til din side, da jeg har et indlæg om stjerner og stjernestrimler (og nu kan man jo købe dem billigt her hos dig ;)) ;) (håber det er ok med dig)
[i]Mia[/i]