HAMA perler strygevejledning

Temperaturer til strygning af HAMA perler

Du skal bruge forskellige temperaturer til de forskellige størrelser perler:

  • HAMA mini stryges med indstillingen “uld”.
  • HAMA midi stryges med indstillingen “bomuld”.
  • HAMA maxi stryges med indstillingen “linned”.

Strygevejledning

Jeg besluttede på et tidspunkt at lege med HAMA perler, men det at stryge perlerne drillede mig nok til, at jeg droppede det igen.

Men efter at have samlet tips op her og der, prøvede jeg igen – og det går (som regel) fint nu. ;o)

Så her får du lige en guide med gode tips til at stryge HAMA perlerne (især mini perlerne, som godt kan drille en del):

Sådan stryger du HAMA perler trin 1: Brug strygepapir - ikke bagepapir

1: Læg strygepapiret oven på perlerne.

VIGTIGT TIP: Brug rigtigt strygepapir. Jeg begik den fejl at prøve med bagepapir, for det havde jeg læst, at man sagtens kunne. Men de små mini perler bliver elektriske og skynder sig væk fra perlepladen i et forsøg på at hænge fast på bagepapiret i stedet – og så er motivet ødelagt.

(Pænt irriterende, når man har lavet et mesterværk med RIGTIG mange perler. Lige dér døde den hobby for mig i flere år.)

Derfor: Brug rigtigt strygepapir. Det koster ikke ret meget, og det kan sagtens bruges igen og igen.
(Så du behøver ikke gøre ligesom mig og købe 5 pakker for en sikkerheds skyld (man gider jo ikke gå ned på udstyr) for så har du 4 pakker liggende, som du ikke rigtig kan bruge til noget. ;o) )

Sådan stryger du HAMA perler trin 2: Indstil temperaturen og stryg med let hånd

2: Stryg perlerne

Indstil strygejernet til den temperatur, der passer til perlernes størrelse. (Se guiden øverst her på siden.)

Lad være med at trykke ned på strygejernet for at få det til at gå hurtigere; bare lad det glide frem og tilbage over hele motivet og vær tålmodig.

Pas på med at holde strygejernet stille på samme sted for længe – så kan du få steder, der er mere fladtrykte end andre.

OBS! Hvis du trykker ned, hvis du ikke lader strygejernet ligge fladt, hvis du bliver på det samme sted for længe eller hvis du stryger perlerne for meget / for flade, risikerer du at komme til at ramme de små dupper på perlepladen, og hvis de får for meget varme, så bliver toppen af dupperne flade. Så kan du ikke bruge perlepladen igen.

(Det er ikke noget, der sker tit. Det skete bare første gang, jeg skulle stryge en perleplade, og vupti, så kunne den plade aldrig bruges igen. Så du skal bare lige være opmærksom på det.)

Derfor: Tag dig god tid og hold hele tiden øje med, om perlerne er ved at være færdige (når de alle sammen ser ud til at hænge sammen med naboen).

Sådan stryger du HAMA perler trin 3: Når perlerne er klar, kan du se dem gennem strygepapiret

Trin 3: Når du kan se perlerne tydeligt gennem strygepapiret, bør de være strøget færdige

Lige når du lægger papiret på, er det helt mat og du kan næsten ikke se motivet.

Efterhånden som du stryger, bliver perlerne tydelige, så du kan se sådan nogenlunde, om de hænger sammen. Det kan være svært at se det 100%, så nogen gange må man lige tjekke helt forsigtigt ved at løfte papiret.

Der er mange, der stryger perlerne helt flade, men det er faktisk ikke nødvendigt, og det øger risikoen for at du får strøget dupperne på pladen i stykker. I den anden grøft har jeg også set folk på nettet, der stryger, så man næsten ikke kan se, at perlerne er strøget (hvordan de så end får det til at hænge sammen) – personligt foretrækker jeg en mellemting, hvor jeg ved, at det hele hænger sammen, men man stadig kan se hullerne. Det er op til dig, hvad du foretrækker.

Sådan stryger du HAMA perler trin 4: Løft papiret for at tjekke, at alle perlerne sidder sammen

Trin 4: Tjek forsigtigt, om perlerne er strøget færdig

Jeg er verdensmester i at løfte papiret og finde ud af, at der lige var et par perler, der ikke sad sammen med de andre. Derfor er jeg blevet ret grundig til at tjekke, om alt sidder sammen, inden jeg løfter papiret helt eller tager motivet af perlepladen. ;o)

Løft derfor papiret forsigtigt, lidt ad gangen, så du kan nå at stoppe, hvis der er løse perler.

Skulle uheldet være ude, må du lægge motivet på perlepladen igen, lægge de løse perler, hvor de hører til, og stryge en gang til. Som regel kan det godt reddes.

Sådan stryger du HAMA perler trin 5: Så er perlerne strøget

Trin 5: Fjern motivet fra perlepladen

Når perlerne er kølet lidt ned, kan du løsne motivet fra perlepladen.

Nogen gange kan man bare vende bunden i vejret på hele molevitten, så motivet ligger med bunden op ovenpå strygepapiret, og så fjerne perlepladen.

Andre gange må man forsigtigt løsne perlerne fra pladen lidt ad gangen.

Sådan stryger du HAMA perler trin 6: Stryg evt. på den anden side også

Trin 6: Stryg evt. den anden side

Du kan vælge at stryge begge sider eller kun den ene – det kommer an på, hvad du synes, er pænest.

Jeg foretrækker at stryge begge sider – både fordi jeg synes, at det er pænest, og fordi det føles mere holdbart at have strøget begge sider. Men jeg ved, at nogle bare stryger den ene side.

Hvis du vil stryge begge sider, lægger du strygepapir både over og under, og stryger igen.

Det er en god ide at lægge en varmebrik eller lignende under, hvis du ligesom mig stryger dine perler på køkkenbordet frem for på et strygebræt. ;o)

Påskehøne af HAMA perler

Den færdige påskehøne.

Mere om HAMA