Glasmaling – Sådan gør du

Materialer:
Pensler
Glasmaling
Evt. 1 kakkel/flise

En smart ting ved glasmaling – hvis man ligesom jeg er super dårlig til frihåndstegning – er, at du kan printe et motiv og tape det fast på indersiden af glasset. Så kan du se det gennem glasset og male efter det. :o)

Og fordelen ved at male på glas og porcelæn i forhold til lærred eller papir, er at hvis du maler forkert, kan du blot tørre lidt af malingen væk og prøve igen. Eller hvis du ikke er tilfreds, så vasker du bare det hele af og begynder forfra.

Glasmaling

Spar på malingen

Det tager tid at male, så det er i længden en dårlig ide at have bøtten med maling stående åben, mens du maler; så tørrer den hurtigere ud.

Brug i stedet penslen til at tage lidt maling over på en kakkel/flise, og tag maling derfra mens du maler. Det giver dig samtidig mulighed for at blande farverne, og du kan også “spidse” penslen på kakkelen ved at dreje penslen lidt mens du trækker den hen over kakkelen.

Når du er færdig med at male, kan du bruge penslen til at tage overskydende maling tilbage i bøtten, og herefter kan kakkelen vaskes og bruges igen. Har du ikke en kakkel, kan en underkop eller lignende sagtens bruges. Efter vask bliver den helt ren.

Tørring og brænding af glasmaling

De fleste slags glasmaling skal tørre i 24 timer, og brændes i almindelig ovn i ca. 35 minutter ved 150-160 grader.
Herefter kan det tåle opvask i hånden. Der sker ikke noget ved at det kommer i opvaskeren en gang eller to, men efter nogle gange vil malingen begynde at skalle af.

Sider om glasmaling:

Glasmaling
Sådan maler du på glas
Glasmaling inspiration
Glasmaling links

21 kommentarer til “Glasmaling – Sådan gør du

 1. Rie siger:

  Hej Julius

  Vinduesmaling kan desværre ikke bruges til permanent dekoration af hverken glas eller porcelæn. :sad:

  Hele konceptet med vinduesmaling er, at du kan pille det af og sætte det på igen og igen.
  Porcelæns- og glasmaling bliver derimod brændt i ovnen, så det kan tåle at blive vasket op i hånden efterfølgende.

  Du kan sikkert sagtens sætte vinduesmaling fast på både glas og porcelæn, men det er lige til at pille af igen og det kan ikke tåle at blive vasket op…

  :-) Rie

 2. Rie siger:

  Hov – rigtig god jul til dig også! :-)

  I øvrigt; hvis du ikke allerede er oprettet som bruger på siden, vil jeg foreslå, at du gør det. Så kan du skrive i forummet, få rabat i forskellige webshops og du får besked, når der kommer ny inspiration herinde. :-)

 3. Susan siger:

  Kan man male på en musselmalet kop og smide den i ovnen? Skal have lavet en personlig kop og de samler på dem i forvejen… Er bange for den ikke kan holde…

 4. Rie siger:

  Hej Susan

  Det var da en super ide! :o)

  Jeg aner desværre ikke, om koppen kan tåle en tur i ovnen…
  Men den skal jo “bare” have 150-160 grader, og den er bygget til meget varme drikke. Så mon ikke…?

  Alternativt har jeg foræret ting væk, der aldrig blev brændt, men simpelthen fik lov at tørre. Jeg gjorde modtagerne opmærksomme på, at det ikke måtte lægges i blød ved vask, og at de nok ikke skulle skrubbe alt for hårdhændet på det malede – og det har holdt fint.

  Så måske skal du bare lade være med at brænde koppen?

  :o) Rie

 5. Alice Knudsen siger:

  Jeg vil gerne være bruger af dette.
  Jeg har længe haft lyst til at male på glas, har mange glasvaser osv,
  Skal man afvaske i noget speciel inden man starter med at male?
  God dag
  Mvh Alice

  • Rie siger:

   Hej Alice

   Bare vask glasset helt almindeligt; så er det klar til at blive malet på.
   Rigtig god fornøjelse!

   Mange hilsner
   Rie

 6. Maria Birkholm siger:

  Hejsa!

  Min datter vil male med glas tusch på et henkogningsglas og komme hjemmebag i som julegave, kan man komme det i ovnen når det skal hærde? God jul :)

  Mvh Maria

  • Rie siger:

   Hej Maria

   Glas smelter først ved 800 grader eller noget i den retning – så det kan som udgangspunkt godt tåle en tur i ovnen. (Især når det ikke er noget sart som krystalglas; et henkogningsglas slår mig som ret robust.)

   Når det er sagt, så er der jo grænser for, hvor ihærdigt man gør sådan et glas rent (det bliver jo bare vasket helt almindeligt op), så umiddelbart er det rigeligt at lade det lufttørre og så droppe at hærde det i ovn.
   Bare sig til modtageren, at det ikke skal i opvaskeren eller ligge for længe i blød… Det gælder i øvrigt også, selvom det er hærdet i ovn.

   Mange hilsner
   Rie

 7. Nanna p siger:

  Hejsa jeg har malet på en mal selv vase og den har osse været i ovnen men der er noget jeg lige skal havet lavet om Kan den tåle at komme i ovnen igen på 160 grader?

 8. Jeanett siger:

  jeg har hørt noget om at der kan males med akrylmaling på glas, men at der skal en slags forsegler på? ved du/I noget om det?

  • Fia siger:

   Uh jeg søger også svar på lige dette spørgsmål, da min datter er begyndt at male med akrylmaling på glas :)

   • Rie siger:

    Hej Fia

    Det var en gammel tråd, du svarede på der. ;o)

    Du kan sagtens male med akrylmaling på glas. Om det skal forsegles bagefter er lidt et spørgsmål om, hvad du skal bruge det til?

    Er det et pynteglas eller opbevaringsglas, så bliver det ikke vasket så tit, og så kan det sagtens tåle en opvask i hånden uden forsegling. (Men du skal ikke lægge det i blød eller skrubbe for meget på motivet.)

    Hvis det er et drikkeglas, så ville jeg nok købe noget transparent glasmaling og give det et lag af det ovenpå, så det er forseglet og sidder lidt bedre fast.
    Og jeg ville stadig kun vaske det op i hånden.

    Jeg håber, at det hjælper? :o)

    Mange hilsner
    Rie

 9. Gitte Andersen siger:

  Kan man komme glas maling på en hånd og så sætte hånden på glasset og så vaske hånden ren bagefter ?

  • Rie siger:

   Hej Gitte

   Det var da en sjov ide!
   Jeg har ikke afprøvet det, men jeg kan ikke se, hvorfor man ikke skulle kunne det. :o)

   Prøv! :o)

   Mange hilsner
   Rie

 10. Sacha siger:

  Kære jer, fin artikel mange tak:) jeg skal til at dekorere nogle flotte, blanke, hvide fliser til vores køkken. Jeg elsker det semi-transparente look som glasmaling har og krydser sådan fingre for, at jeg kan finde en maling til vores blanke fliser, med et transparent udtryk. Fliserne skal have en sealing coat efter de males, så min ønsketænkning er, at det vil være nok til at gøre dem slidstærke nok, til at fungere i et køkken, så malingen ikke slides af med det samme.
  Har I en idé om glasmalingen vil kunne holde? og om indendørs fliser kan tåle at blive brændt i ovnen?
  Jeg krydser fingrer og tak for hjælpen!:)
  mh. Sacha

  • Rie siger:

   Hej Sacha

   Hvor spændende! :o)

   Du kan sagtens bruge glasmaling på fliser, og fliser kan også sagtens tåle at blive brændt i almindelig ovn. Blanke, hvide fliser er lertøj/stentøj, som er blevet brændt ved minimum 900 grader og sandsynligvis 1260 grader, så en almindelig køkkenovn er ikke noget problem for dem. :o)

   Jeg har selv engang malet med porcelænsmaling (til almindelig ovn) på køkkenfliser uden at brænde dem (de hang allerede på væggen) og uden at lakere eller noget bagefter, og det fungerede helt fint. De fik en klud med mellemrum, men jeg testede ikke at skrubbe dem rene – det var der ikke behov for i den del af køkkenet.
   Hvis du vil kunne skrubbe dem grundigt, så er en gang sealing coat/lak nok en god ide. ;o)

   Og ellers vil jeg sige, at glasmaling godt kan tåle at blive vasket op – det skal bare ikke i opvaskeren. Så om de har brug for en gang lak kommer nok an på dit rengøringsniveau. ;o)

   Men fedt projekt! Send endelig billeder af resultatet, hvis du har lyst: info@altomhobby.dk.

   Mange hilsner
   Rie

 11. Patricia siger:

  Hvis man skal male på vinglas som en hyggelig aktivitet til en fødselsdag, kan vinglas tåle at komme i ovnen?

  • Rie siger:

   Hej Patricia

   Glas kan sagtens tåle at komme i ovnen. Du skal op omkring 600 grader, før det gør noget ved glasset. :o)

   Jeg ville ikke turde putte de fineste krystalglas i ovnen (de kan sikkert sagtens tåle det, men jeg er ikke sikker), men jeg tænker heller ikke, at det er den type glas, I vil male på. ;o)

   God fornøjelse! :o)

   Mange hilsner
   Rie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *