Flettede tasker – sådan syr du ringene sammen

Når du vil sy ringene sammen til en taske, skal du først og fremmest binde snoren fast på indersiden af en af dine ringe. Derefter lægger du en ring ovenpå den første og syr dem sammen med zig-zag. (Det er vigtigt, at ringene ligger rigtigt, så de er nemme at sy sammen – men det forklarer jeg i detaljer.)

Sæt snoren fast

Før snoren ind gennem en lomme på indersiden af en ring og bind snoren sammen, så den sidder fast.

Med lidt snilde kan du skjule den synlige del af snoren ved at skubbe den ned mellem ternet og det tilstødende tern i næste ring.

Sådan syr du ringene sammen:

Flettede tasker - en ring har to sider

Først og fremmest skal du vide, at der er to sider til hver tern. Som du kan se på billedet, er der to “lommer” på den ene side af ternene og kun én “lomme” på den anden.

Når du syr rækkerne sammen, skal du sørge for at ternene mødes, så en 1-lomme side støder mod en 2-lomme side (ligesom på billedet).

Hvis det ikke lige passer sammen, så vend den ene ring på hovedet. Så passer de.

Flettede tasker - sy ringene sammen

Læg to ringe mod hinanden, så lomme 1 og lomme 2 sider vender mod hinanden. Før snoren gennem en lomme i den ene ring.

Flettede tasker - sy ringene sammen med snor

Før nu snoren ned gennem den tilstødende lomme i den anden ring.

Flettede tasker - sy ringene sammen ved at sy op og ned gennem lommerne

… og op igennem den tilstødende lomme i første ring. Fortsæt hele vejen rundt.

Læs også, hvordan du syr bunden sammen – eller hvordan du laver en bred bund til din taske.

Tip: Hvis du ikke har syet ringe sammen før, så start med at sy to ringe sammen, så du får en ide om, hvordan man gør.
Men når du laver tasker, bør du altid starte med at lave bunden og så sy ringe fast på bunden. Hvis du starter oppefra, er det meget svært at komme til nede i bunden.

Tips til at sy ringene sammen

Det er ganske nemt at sy de flettede tasker sammen, når man lige har luret, hvordan det skal gøres.

Det sværeste er bunden – men der er forskellige måder at gøre det på, så du kan jo prøve dig frem, og vælge den, du foretrækker.

Sy bunden først eller sidst?

På de fleste sider med instrukser til at sy flettede tasker sammen, starter de med at sy ringene sammen, og til sidst sys bunden sammen. Men jeg synes at det er langt nemmere at sy bunden sammen, hvis man starter med den. Så kan du meget nemmere komme til.

Jeg vil dog anbefale, at du først læser, hvordan man syr taskerne sammen – og måske lige syr to ringe sammen, bare så du har styr på, hvordan man gør. Derefter kan du sy en bund, og så bygge ring efter ring på bunden, indtil tasken har den størrelse, du ønsker.

Sy tasken på indersiden eller ydersiden?

Jeg har lagt mærke til, at andre kun syr på ydersiden, så det kan du nok sagtens gøre. Jeg foretrækker at sy både på indersiden og ydersiden, så tasken bliver mere holdbar.

Jeg syr først indersiden, og derefter ydersiden. (Hvis du syr ydersiden først, er det svært at komme til indeni. Så sy indersiden sammen ring for ring, og så sy ydersiden enten undervejs eller til sidst.)

Sørg for ikke at stramme snoren for meget på ydersiden; det vil presse ternene for meget sammen, så du risikerer, at de “rynker” lidt.

Hvilken tråd?

Du skal bruge noget snor, der er holdbart (ikke knækker under pres), og som ikke er så tyndt/skarpt, at det flår papiret op, når du strammer snoren. Jeg har brugt hæklegarn, bomuldsgarn og forskelligt andet garn, jeg ærlig talt ikke aner, hvad hedder, men som jeg lige havde liggende.

Så længe det er holdbart og ikke for tyndt, burde du være på den sikre side. Den eneste gang jeg har haft problemer med, at snoren flåede papiret op, da var det tilsyneladende fordi, papiret var for tyndt – jeg havde nemlig brugt samme garn til flere andre tasker uden problemer.
(Min løsning var blot at hive lidt mindre hårdt i snoren, mens jeg syede. Når det først er syet sammen, er der langt mindre pres på hvert papir end mens du syr, så det har holdt fint efterfølgende.)

En læser anbefaler fiskesnøre. Det er gennemsigtigt og er dermed nemmere at skjule. Jeg har dog ikke selv afprøvet det.

Hvilken nål kan jeg bruge?

Flettede tasker - sy ringene sammen ved at sy op og ned gennem lommerne - brug en papirklips som nål

Det er besværligt at bruge en nål, da den nemt stikker ind i papiret og sætter sig fast.

Derfor bruger jeg en papirklips, hvor jeg har rettet den ene ende ud, så den nemt kan føres gennem ternene og hive snoren med igennem.


E-bøger - lær at flette tasker af papir

Jeg har samlet alle mine tips og guides i to omfattende pdf’er om flettede tasker.

Den ene tager det helt fra bunden, og den anden udvider med flettede skåle, æsker, forskellige hanke til tasker etc. – og begge bøger er fyldt med billeder og trin-for-trin instruktioner.

Du finder bøgerne her:
Flettede tasker
Flere flettede tasker – hanke, æsker, skåle etc.

16 kommentarer til “Flettede tasker – sådan syr du ringene sammen

  1. Gangelhoff siger:

    Hejsa
    Et godt råd til snoren er fiskesnårre, da det er meget holdbart og ikke knækker.
    Samtidig er det gennemsigtigt og kan ikke ses :-)
    Held og lykke med det.

  2. Rie siger:

    Hej Gangelhoff

    Tak for tippet!
    Jeg ville tro, at det ville rive papiret op, fordi det er så tyndt…? Men det er vel ikke noget problem, når du anbefaler det. ;-)

    Tak skal du have! :-)

    :-) Rie

  3. Birte siger:

    Jeg er i tvivl om hvordan man syr tasken sammen, når man har ringene flettet sammen, er der en bestemt måde at gøre det på.
    på forhånd tak

  4. Rie siger:

    Hej Birte

    Jeg har opdateret siden her med lidt mere info.

    Jeg har også lavet sider om, hvordan du kan sy bunden sammen, lave brede bunde, sy en flap på etc.
    Du finder disse sider både i menuen til højre og her nedenfor. :-)

    :-) Rie

  5. Birte siger:

    :D vI PRØVER IGEN

    :lol: Når jeg så har syet rundt, skal jeg så ikke sy en
    gang mere modsat, for at låse

    :-x Birte

  6. Rie siger:

    Hej igen

    For at låse…?
    Gør man ikke mest det, hvis man syer på maskine?
    Du binder jo nogle solide knuder først og sidst, så de bør ikke gå op. (Jeg plejer at binde kællingeknuder – de er nærmest umulige at få op ved at hive og trække i snoren.)

    Du kan evt. binde snoren rundt om en lomme med en knude hist og pist, men det er ikke umiddelbart nødvendigt. Det er jo snor, der ikke bare lige knækker, og de mange lommer (og dermed hjørner) holder fast på snoren, så den glider ikke.

    Jeg syr én gang indvendigt og én gang udvendigt. (Udvendigt er nødvendigt, for at det bliver pænt, og jeg syer også indvendigt for at være sikker på, at det holder.

    Jeg syr gerne et par ringe på – eller syr alle ringe sammen – hvor jeg syer indvendigt. Bagefter syr jeg udenpå med en ny snor. Skulle jeg så være uheldig, at den ene snor knækker, så holder den anden stadig fint sammen på tasken. Ikke at jeg nogensinde har oplevet, at snoren knak…

    (Der er mange, der kun syr udvendigt, så en enkelt snor skulle være nok. Jeg kan bare godt lide at være helt sikker på, at det holder, selvom jeg finder på at lægge tunge ting i tasken…)

    :-) Rie

  7. kisser siger:

    8) hej rie. glade for dine fine illustrationer. har nu fået ringene samlet og vil ud fra din beskrivelse se om jeg formår at sy dem rigtigt sammen,men hvordan hæfter man enden når man er nået ringen rundt? :-* bindes den sammen som ved begyndelsen mon! hilsen kirsten

  8. Rie siger:

    Hej Kisser

    Ja, du binder bare snoren rundt om en lomme og binder knude på. Helst en kællingeknude – de holder rigtig godt.

    Det betyder jo, at der er snor hen over en af lommerne, men jeg plejer at sy et par rækker ned, inden i tasken (så den ikke er oppe i toppen, hvor man kigger mest), og når jeg har bundet knuden, skubber jeg snoren så langt ind i den tilstødende lomme, som jeg kan. Så er den omtrent skjult. :-)

    :-) Rie

  9. Rie siger:

    Hej Amandaguff

    Undskyld mit sene svar.

    Nej, jeg har desværre ikke fået lavet en video endnu… :sad:
    Mit kamera er gået i stykker, og så står jeg midt i bachelor-hovedopgave, så der er rigtig travlt på den lille computer lige for tiden… ;-)

    Men måske hjælper det her – det var den side, der lærte mig at lave taskerne. Hun har lavet rigtig detaljerede instruktioner med en hel masse billeder.
    Cirka halvvejs nede på siden syr hun ringene sammen.
    http://genbrugblirguld.blogspot.dk/p/tasker.html

    Jeg håber at det hjælper.
    Rigtig god jul! :-)

    :-) Rie

  10. Dorty siger:

    tak for en god beskrivelse og tju hej hvor der syes sammen og god ide med at sy på begge sider :-)

  11. Rie siger:

    Hej Maria

    Åh, det ville jeg ikke turde. Tape har en meget glat overflade, som det er svært at klistre ting på og få dem til at blive siddende, så jeg ville helt klart sy dem sammen.

    Hvis det er fordi du hader at sy, så bare rolig – det er meget nemmere end at sy i stof. ;o)
    Du kan nøjes med at sy på ydersiden, hvis det er. (Det er pænere end kun at sy på indersiden, og det er reelt ikke nødvendigt at sy på begge sider. Det kan godt holde, hvis du kun syr på ydersiden.)

    :o) Rie

  12. camilla nimb siger:

    det er nemt at lave en “nål” med et gammelt medlemskort eller andet i tyndt hårdt plastik. man kan lave et hul med en hulmaskine og klippe “nålen” til. holdbart og let.

    vh camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *