Hvilket crepepapir bruges til crepepapir blomster?

Der findes mange forskellige typer og tykkelser af crepepapir. Så hvilket crepepapir er bedst til at lave crepepapir blomster?

Det ultrakorte svar, hvis du bare vil i gang:

Køb 140g eller 180g italiensk crepepapir.

Der er ikke den store forskel på de to. Der er flest farver i 180g, så hvis du vil have rigtig mange nuancer, så gå med 180g. (Du KAN også godt blande 140g og 180g i samme blomst, hvis du får brug for det. Så stor er forskellen heller ikke.)


Og hvis du vil have flere detaljer (også om forskelle i strækevne, andre typer papir etc.):

Crepepapir er ikke bare crepepapir. Når du vil lave blomster, dur det ikke at bruge det almindelige crepepapir, man kan købe i alle butikkerne ved juletid. Det er for tyndt og kan ikke holde formen ordentligt – og så kan det slet ikke strækkes og formes lige så meget som det papir, man bruger til blomster.

Du skal gå efter crepepapir, der er beregnet til at lave blomster af – det har en helt anden kvalitet.

Det kan også holde til meget mere end “almindeligt” crepepapir, så du skal ikke være bange for at komme til at rive det i stykker, når du arbejder med det.

Generelt set er italiensk crepepapir langt det bedste til at lave crepepapir blomster. (Det fortæller jeg mere om om lidt – og også om valg af tykkelse og strækevne. Klik her for at springe direkte til italiensk crepepapir.)

Men hvis du er helt nybegynder og bare lige vil prøve det, kan du evt. dyppe tæerne med en crepepapir pakke, som bliver solgt mange steder:

Crepepapir sæt med 8 ruller – startpakker til begyndere

Er du nybegynder, kan du købe særlige “crepepapir blomster pakker” med små ruller crepepapir i 8 forskellige farver, der passer sammen. De fås hos mange forskellige hobbybutikker (f.eks. startpakken her hos CC Hobby) og de er rigtig fine, hvis du bare lige vil afprøve, om du synes, at det er sjovt at lave crepepapir blomster uden at købe en masse materialer. (Det var sådan, jeg selv fik afprøvet det.)

Crepepapir startpakke

Men hvis du kan lide det og vil fortsætte, så vil jeg klart anbefale, at du køber italiensk crepepapir. Det er der flere grunde til:

  1. De små pakker indeholder ikke ret meget papir, og hvis du løber tør for en farve, kan du ikke bare købe lidt mere crepepapir i netop den farve. Papiret i disse pakker er 105g, og det kan du KUN få i de pakker. Så du skal købe en pakke med 6 ruller, hvis du vil have mere af en bestemt farve.
  2. Det er bare ikke lige så godt som italiensk crepepapir…! Jeg startede selv med sådan en “begynder-pakke” og var vældig begejstret. Faktisk ærgrede jeg mig over, at man ikke kan købe papiret i store ruller, for jeg syntes, at det havde den helt rigtige tykkelse. Men så købte jeg ruller i en masse forskellige farver i 140 g, og ærlig talt er blomsterne meget mere stabile – de ryger ikke så nemt ud af form. Og det er lige så nemt at arbejde med, som det, jeg havde vænnet mig til. Så om noget er det lidt en vanesag.

En stor fordel ved 105g papiret er, at du kan farve det med helt almindelig vandfarve/akvarel. Det italienske papir er åbenbart belagt med en smule voks eller lignende, som gør at vandet ikke trænger ind i papiret på samme måde.
(Men det betyder selvfølgelig også, at dine færdige blomster er bedre beskyttet, hvis de er lavet af italiensk crepepapir.)

Crepepapir og vandfarver
Crepepapir og vandfarver

Det er lidt ærgerligt, for jeg havde virkelig en fest med at farvelægge kronblade og med at dyppe papiret i farvet vand – det giver nogle super flotte nuancer og farveskift til blomsterne!

Men det må jeg undvære, for italiensk crepepapir ER bare bedre på alle andre punkter. Når jeg sammenligner de færdige blomster, så kan italiensk crepepapir altså bare noget ekstra.
Og heldigvis kan italiensk crepepapir også godt farvelægges, bare med andre typer farve. (Det gør altså en kæmpe forskel for slutresultatet, at de lige får lidt ekstra farve her og der.)

Så: Er du begynder, så kan du sagtens starte med et startkit. Men viser det sig at være sjovt og vil du lave mere, end du kan af den pakke, så er italiensk crepepapir helt klart løsningen.

Om italiensk crepepapir

Italiensk crepepapir er som sagt uden tvivl vejen at gå, hvis du vil lave blomster.

Der er streger/lette fordybninger på det med ca. 5 cm mellemrum, og det er man ved at blive bims over til at starte med. Men du vænner dig til at klippe udenom det.

Men der er flere tykkelser, og det leder os til næste spørgsmål:

Hvilken tykkelse crepepapir er bedst?

Italiensk crepepapir findes i disse tykkelser:

  • 60 gram
  • 90 gram
  • 140 gram
  • 180 gram

Vægten i gram angiver, hvor meget 1 m2 papir vejer. (Ikke at du rigtig kan bruge den oplysning til noget som helst – men så ved du det.)

Til at starte med var jeg helt rundt på gulvet, for hvilken tykkelse papir er det “rigtige”? Hvad er det bedste? Det fås i så mange farver, at hvis du skal købe alle farver i alle tykkelser, så har du hurtigt brugt hele din pensionsopsparing. ;o)

Og det er altså svært at vælge mellem tykkelser, når man er helt nybegynder og gerne bare vil have alle farverne – og ikke ved, hvilken forskel der reelt er på de forskellige tykkelser af papir.

Så jeg har selvfølgelig købt adskillige farver af alle fire varianter for at lege med det og mærke forskellen! ;o)

Der er selvfølgelig forskel på tykkelsen, men der er faktisk også stor forskel på, hvor meget crepepapiret kan strækkes – og det er ikke bare mere strækbart, jo tykkere det er.

Hvor meget kan crepepapir strækkes?

Jeg har klippet to lige store stykker papir af hver tykkelse og strukket det ene ud for at vise dig, hvor langt de forskellige typer crepepapir kan strækkes. (Og så du kan se dem før og efter, de er strukket ud.)

Som du kan se på billedet her, kan 90g strækkes MEGET længere end de andre papirtykkelser – og så bliver den ret tynd. Jeg synes, at den bliver for tynd til at føles solid, men til helt tynde, meget fine blomster vil den sikkert være god.

Crepepapir tykkelser og stræk-evne

(Læg også mærke til, at papiret bliver lidt lysere, når du strækker det ud. Det skal man lige tage højde for, når man vælger farver til sine blomster.)

Der er faktisk ikke den vilde forskel på 140g og 180g, og det er da også de to tykkelser, der generelt bliver anbefalet til crepepapirblomster. (180g anbefales mest.)

Jeg har arbejdet med begge to og kan ærlig talt ikke rigtig mærke forskel.

180g kan strækkes lidt mere og bliver dermed faktisk nogenlunde lige så tykt/tyndt som 140g, når de begge er strukket ud. Så du får lidt mere længde for pengene på 180g. (Men den er også lidt dyrere, så det går nok lige op i sidste ende.)

Når du er super prof til at lave blomster, så kan det godt være, at du vil have lidt tykkere blade på én blomst end på en anden, og så er det rart at kunne vælge mellem flere tykkelser.

Er du derimod almindeligt dødelig, så gør det nok ikke den vilde forskel… ;o)

Så hvilket crepepapir skal du vælge?

Er du helt nybegynder og ikke helt sikker på, om du overhovedet kan lide at lave blomster, kan du dyppe tæerne med en startpakke med 8 små ruller crepepapir. De fås i mange forskellige hobbybutikker. Men det er altså KUN til lige at dyppe tæerne og teste, om du synes, at det er sjovt, for du kan ikke købe mere af en enkelt farve, når du løber tør. Og blomsterne er ikke lige så holdbare.

Skal du gøre det “ordentligt”, så skal crepepapiret helt klart være italiensk. Og så ville jeg vælge 140g eller 180g. Jeg er blevet anbefalet at bruge 180g, men jeg synes ikke rigtig, at der er den store forskel på 140 og 180, når det er strukket ud. 180g fås i flere farver, men du kan faktisk sagtens blande dem (jeg kom en dag til at bruge 180g og 140g sammen i en blomst ved et uheld, og jeg opdagede det kun, fordi jeg kiggede på mærkaterne fra rullerne bagefter) – så jeg vil anbefale, at du går efter pris og farver, så længe det er italiensk og enten 140g eller 180g.

Og så vil jeg i øvrigt gerne anbefale Fullvalue.dk, hvor jeg selv køber crepepapir. Det er de bedste priser, jeg har fundet, og Anja – som har butikken – er super hjælpsom.
(Nej, jeg tjener ikke noget på anbefalingen. Det er bare et tip fra mig til dig. :o) )


Mere om crepepapir blomster


Inspiration til crepepapir blomster

Der er mere inspiration på vej. :o)