Cernitsmykker – Tips

For blød cernit

Bliver cernitten for blød at arbejde med, kan du lægge dit emne i køleskabet et par minutter. Så er det til at arbejde med igen.

Brænding i stadier

Det kan være svært at arbejde med en masse bløde dele samtidig – men du kan sagtens bage en del af dit emne og så bygge videre på det bagefter. Det kræver selvfølgelig en vis overflade for at det kan sidde ordentligt sammen – og er det eksempelvis et smykke, som jo skal kunne holde til lidt af hvert, så kan du få flydende fimo (liquid fimo), som du kan bruge som lim. De fleste typer flydende fimo kræver bagning for at hærde.

Cernit – overfladebehandling

Du behøver ikke overfladebehandle dine cernitsmykker med lak eller lignende. De tåler fint at blive brugt. Men har du lyst, kan du lakere med blank lak, mat lak osv., for at få den finish, du ønsker. Mange steder omtaler Future Floor Polish som en rigtig god lak til cernitsmykker – men jeg har ikke selv afprøvet den. Generelt skulle gulvlak være godt.

Ridser i overfladen – resin

Trods resins holdbarhed er det stadig lidt blødt – og derfor kan der komme ridser i det. Skulle det ske, kan du blot varme det lidt mellem hænderne. Så bliver det en lille bitte smule flydende og vil oftest jævne sig selv ud. Er det ikke nok, kan du pudse lidt på det – det giver mere varme.

Klistret resin

Resin skal tørre i 72 timer ved stuetemperatur – og helst tildækket, så du ikke får støv på overfladen. Er den småklistret efter 72 timer, kan du give den et nyt lag resin. For at undgå at det klistrer, er det vigtigt at du måler helt præcist op og blander det grundigt – det er umiddelbart de to eneste ting, der giver et småklistret resultat.

Rengøring af resin

Uhærdet resin kan fjernes med husholdningssprit (eller isopropylalkohol).

Kanter

Både resin og cernit kan slibes med sandpapir, hvis du ikke er tilfreds med kanterne. På resin får du en mat, hvidlig overflade ud af det – ikke så kønt, når resten er glasklart. Men næste gang du alligevel arbejder med resin, kan du dyppe en tandstik i det, og lige tørre det værste resin af på kanten af glasset. (Den skal selvfølgelig ikke være helt tør, men det skal ikke dryppe fra tandstikken. Den skal bare lige være lidt våd af resin.) Så kan du køre den hen over den matte overflade og dermed få en frisk, glasklar overflade igen.


2 kommentarer til “Cernitsmykker – Tips

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *