Cernitsmykker – Sådan gør du


Materialer:

Cernit (eller fimo)
Ovn (gerne én, du ikke laver mad i)

Evt.:
Knivblad (som i en hobbykniv med udskifteligt blad)
Udstansere
Forme
Ting med forskellig overflade – bruges til at lave mønster i leret

Selve det at arbejde med Cernit eller Fimo kan du læse om her. Der har jeg også skrevet en masse om sikkerhed, tips osv.

Jeg foretrækker at arbejde med sort cernit, jeg synes at det giver en flot base til “pynten”. Til de fleste vedhæng skærer jeg simpelthen en aflang firkant, skærer to af hjørnerne af, og ruller den tynde ende i en cirkel bag vedhænget. Så kan snoren gå igennem bag vedhænget.

Pynt

Jeg har lavet en masse hjerter, kugler etc., som jeg har “malet” med et pulver, der hedder Perfect Pearls. Der findes mange forskellige pulvere, du kan bruge, og jeg har ikke afprøvet andre af dem, men Perfect Pearls er i hvert fald dejlig nemt at arbejde med.
Jeg bruger en lillebitte pensel til at påføre en lille smule pulver og fordele det ud over det ubagte cernit. Er cernitten bagt, skal du bruge lidt Perfect Medium for at få pulveret til at sidde fast på leret.
Læs mere om Perfect Pearls her.

Du kan også simpelthen bruge stempler til at skabe et mønster på vedhænget, og så evt. farvelægge bagefter – som jeg har gjort på billedet ovenfor.

Udover pulveret har jeg dekoreret nogle af vedhængene med en tynd guldfarvet smykketråd/wire, jeg fandt til en tier hos Søstrene Grene, små similisten etc.

Resin

Resin er en to-komponent lak. Det betyder, at du får to bøtter med henholdsvis resin og hærder, som du selv skal blande. Den fås også som færdig blanding, men “ordet på nettet” er at denne type slet ikke er lige så holdbar og ikke giver et lige så flot resultat. Derfor vil jeg anbefale, at du bruger en to-komponent.
Lakken kan pensles på, men det særlige ved denne lak er at den kan dryppes på i et tykt lag, som udjævner sig selv og giver en superflot glas-agtig overflade.
Læs mere om Resin her.

Mangler du info om at lave smykker af cernit? Skriv en kommentar eller send en mail til info@altomhobby.dk – så prøver jeg at hjælpe dig.   :o)


13 kommentarer til “Cernitsmykker – Sådan gør du

 1. celine siger:

  hej

  jeg er lige begyndt at bruge fimoler, hvordan skal jeg opbevare det?
  i køleskabet i en box eller bare ude i ca. 20 grader?

  vh celine

 2. Rie siger:

  Hej Celine

  Nej nej, du behøver ikke spilde køleskabsplads på det. :-)

  Det ER følsomt over for varme, så du skal f.eks. ikke lægge det i en bil på en sommerdag. Så begynder det at hærde og bliver umuligt at arbejde med.

  Men almindelig stuetemperatur skader ikke. Læg det evt. et lidt køligt sted – f.eks. i et skab i skyggesiden af dit hjem. (Skyggesiden. Det lyder fjollet… Men i min lejlighed er der f.eks. køligst i soveværelse og køkken, fordi solen kommer forbi på den side, hvor stuen ligger. Så jeg opbevarer helst mit cernit i køkken eller soveværelse, da der ikke bliver lige så varmt som i stuen. Og så er der af en eller anden grund lidt køligere (eller er det bare mørkere?) i skufferne – fimo og cernit holder sig faktisk blødt en hel del længere, hvis jeg lægger det ned i en kasse i en skuffe, end hvis det ligger frit fremme.)

  :-) Rie

 3. Tina Madsen siger:

  Hej
  Jeg arbejder i en SFO med børn i 0. og 1. klasse, vi har noget cernit liggende som vi godt vil lave nogle smykker eller andet af med børnene. vores problem er at det (cernit) er blevet meget hårdt, for hårdt til at børnene kan arbejde med det. kan man gøre andet end arbejde med det i hænderne for at blødgøre det så børnene kan have glæde af det?
  Med venlig hilsen
  Tina :)

 4. Rie siger:

  Hej Tina

  De eneste måder jeg kender til at blødgøre Cernit er ved at arbejde med det i hænderne eller køre det igennem en pastamaskine en masse gange.

  Men det lyder som om jeres Cernit har fået lidt varme og så småt er begyndt at hærde. Der skal desværre ikke ret meget varme til, og i så fald bliver det aldrig blødt og lækkert igen.

  Jeg har selv prøvet at kæmpe for sagen, fordi jeg havde en hel kasse Fimo og Cernit i forskellige farver, men jeg måtte opgive.

  Selv hvis man måske godt KAN arbejde med det, fordi det ikke er blevet HELT hårdt, så er det meget mere besværligt og falder nemmere fra hinanden. Det endelige resultat bliver heller ikke lige så holdbart og fleksibelt.
  (Når man så får en frisk pakke i hånden, kan man virkelig mærke forskellen – og så smider man straks alt det gamle ud. ;-) )

  Prøv at tage en lille portion og blødgør det i hænderne. Hvis det ikke bliver blødt og lækkert inden for et par minutter, så ville jeg helt klart købe noget nyt.
  Køb det hos Nordform, det er langt det billigste. De har nogle store pakker, som er ret billige i forhold til alle andre butikker. :-)
  (Sidst jeg tjekkede, tog Nordform 50 kr. for 250g, hvor f.eks. Panduro tager 99 kr. for 350g.)
  http://www.nordform.dk/shop/category.asp?id=383

  (Og nej, jeg får ikke provision… ;-) )

  Hvis du ikke har mulighed for at købe nyt, så har jeg engang for længe siden hørt, at det kan hjælpe at lægge det i f.eks. en frysepose, tilføje
  lidt vand og lade det ligge nogle dage eller en uge. Hvis det bare er blevet tørt, kan det være, at det kan suge lidt fugt til sig og blive blødere.

  Men det er vist kun, hvis det er udtørret, og ikke hvis det er begyndt at hærde… Så hvis det har været godt pakket ind, vil det ikke hjælpe, for så er det ikke udtørring, der er problemet. Men hvis det har ligget frit, kan det godt have afgivet lidt fugt til omgivelserne og selv være blevet tørt…

  :-) Rie

 5. Sofie Bruntse siger:

  Hej.
  Jeg ville gerne lave Cernit smykker, men jeg har ikke noget. Så jeg ville gerne vide, hvor du køber Cernit henne :-)

 6. Mette siger:

  Hej,
  Hvor mange grader skal cernit bages på?
  Jeg vil igang med at lave stjerneøreringe, og jeg er også i tvivl om, hvor længe de skal have i ovnen?

  Mvh.
  Mette

 7. Rie siger:

  Hej Mette

  Står det ikke på pakken? :o)

  Leret brændes i almindelig ovn ved 100-130 grader i 15-30 minutter, alt efter hvor tykt emnet er. I varmluftovn brændes ved 100 grader.
  Hvis du med stjerneøreringe mener en lille stjerne, som du sætter en ørestik fast på, så er 15 minutter nok.

  Læs evt. https://www.altomhobby.dk/cernit-og-fimo/instruktioner/ – og ude i højre side finder du mere info under “I samme kategori”.

  :o) Rie

 8. Line siger:

  Hejsa
  Det er første gang jeg arbejder med cernit. Mit er desværre blevet ret tørt :( Men kan mærke at når jeg bryder det, så bliver det meget blødere, håber det kan hjælpe nogle andre :)
  Jeg lægger det først mellem 2 fryseposer og træder på det nogle gange, vrider det så og gentager til det er blevet ret blødt :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *