fbpx
 • Lær at lave flettede tasker
 • Nye hobbybøger - lær at flette tasker og knytte smykker

Cernit & Fimo – Sikkerhed

Når du køber f.eks. FimoSoft, som er den bløde udgave af Fimoler, følger der en advarsel med, som fortæller at man skal gøre grundigt rent efter brug, ikke må spise, drikke eller ryge mens man arbejder med det, at det udvikler giftige dampe hvis det brændes bare lidt for længe, og andre bekymrende ting der nemt kunne afholde os alle fra at prøve leret.

Jeg har fundet en amerikansk side der handler om netop dette, hvor mange forskellige har undersøgt sagen og spurgt sig for. Jeg har samlet de vigtigste punkter fra siden, for at give lidt fred i sindet:

1: Leret afsætter affaldsstoffer i din ovn ved brænding, ligesom mad gør, men det er ikke giftigt. Og selv om du brænder det sammen med mad, afgiver det ingen stoffer til maden. For at undgå for mange aflejringer, bør du dog rense ovnen med mellemrum, ligesom du gør når du bruger ovnen normalt.

2: Hunde og børn har spist leret uden at blive syge. (Især hunde er åbenbart helt vilde med leret, særligt i rå tilstand.)

3: Nogle mennesker er overfølsomme over for leret. Får du kløe eller udslæt bør du arbejde med handsker på. Det er dog sjældent et problem.

4: Der findes stoffer i leret der kan afgive giftige dampe hvis det brændes for længe. Skulle det ske, kan du dog være sikker på at opdage det, da det lugter rigtig grimt. Det vil altid lugte lidt når du brænder leret, men det er blot lerets normale lugt der bliver forstærket lidt. De giftige dampe vil omtrent tvinge dig ud af lokalet, så du kan være sikker på at opdage det. Hvis det sker, skal du slukke ovnen, åbne vinduet og gå ud af lokalet til lugten er væk.
Men et af indslagene på siden er fra en dame der glemte at hun var ved at brænde ler, og tog på arbejde! Hun opdagede det først da hun kom hjem igen, hvor hun kunne konstatere at hendes fugl, der stod i et bur i køkkenet, havde det fint. Det må da være et tegn på at dampene ikke er noget at bekymre sig om, selv om leret får 5 minutter for meget i ovnen…

Man kan altså roligt gå i gang med både Fimo og Cernit. Men lad hellere være med at spise for meget af det… ;o)

 


2 kommentarer til “Cernit & Fimo – Sikkerhed
 1. Pernille Pedersen siger:

  Kan man bruge cernit og fimo sammen? Jeg skal lave “lakridskonfekt” så de skal lægges sammen i lag.
  På forhånd tak for hjælpen:-)
  Mvh. Pernille

 2. Camilla siger:

  Hej jeg vil lige høre om de samme regler gælder for fimoler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

css.php