Cernit & Fimo – Sådan gør du

Fimoler og Cernit er nemt at arbejde med. Der er ikke den helt store forskel på de to produkter, så det er et temperamentsspørgsmål om man vælger det ene eller det andet.

En af forskellene er, at Cernit skal bearbejdes lidt længere end Fimo inden det bliver blødt. Til gengæld fortsætter det med at blive blødere og blødere, hvor Fimo når en grænse rimelig hurtigt, og beholder den konsistens.
Hvis leret bliver for blødt, er det en god ide at skylle hænderne under koldt vand, og så arbejde videre. Alternativt kan du lægge leret i køleskabet i et par minutter.

Der er også forskel på udseendet hos de to typer ler, som du kan se på billedet. Den matte til højre er Fimoler, og den blanke til venstre er af Cernit. Læg dog mærke til at maven på den til højre er malet hvid, derfor skinner den mere end resten af pingvinen. (Hvis du får lidt farve på fingrene, smitter det forfærdeligt af på den hvide… :o)

Begge former for ler findes i mange farver. Det kan blandes til nye farver, og man kan sagtens blande Fimo og Cernit sammen.

Hvis du laver en opretstående figur, er det en god ide at sætte lerstykkerne sammen med en tandstik (altså stikke en tandstik i kroppen hvor halsen er, og sætte hovedet ovenpå den), for at gøre figuren mere stabil.

Leret brændes i almindelig ovn ved 100-130 grader i 15-30 minutter, alt efter hvor tykt emnet er. I varmluftovn brændes ved 100 grader.
Leret bliver lidt blødere under brænding, så det er en god ide at understøtte tynde udstikkere, så de ikke knækker. Skulle det alligevel gå galt, kan du tilføje nyt ler og brænde det igen.

Miniaturestænger / canes

Hvis du f.eks. vil lave knapper eller bare skal bruge et miniaturebillede til dit emne, kan det gøres ved at lave billedet i stænger. (Kaldes også canes.)
Se hvordan her.

Cernitcane med sommerfugl
Cernit Sommerfugl cane
Cernit perle med sommerfugl

Når motivet er færdigt, rulles stangen ud til den har den ønskede tykkelse, og så kan der skæres skiver med motivet. Vær forsigtig når du skærer, så motivet ikke bliver forvredet. Det er en god ide at dreje stangen lidt mens du skærer, så den ikke bliver trykket fra samme side hele tiden.

Hvis stangen er for blød at skære i, kan den lægges i køleskabet eller fryseren, til den bliver hård igen. Stængerne har det fint med at ligge i fryseren, og kan ligge der i flere måneder uden problemer. (Sikkert også længere, men det har jeg ikke afprøvet.)
Et godt råd fra Evelyn (en af sidens brugere) er at lave stængerne i Fimo i stedet for Cernit. Så er de meget nemmere at håndtere og at sætte fast på emnet uden forvrængninger.

Før eller efter brænding kan du male og/eller lakere emnet.


38 kommentarer til “Cernit & Fimo – Sådan gør du

  1. Bente Zeij siger:

    Det forekommer mig, at jeg tidligere har modeleret i et materiale, der ikke nødvendiggjorde brænding, men tørrede ved luft.

    Ville blive meget glad for svar.

    Med venlig hilsen
    Bente Zeij

  2. Bolette Jensen siger:

    Afgiver det nogle skadelige stoffer ?
    Ville gerne selv lave gemmesteder i mit akvarie, dem man kan købe er meget små , ved ikke om du kan svare mig, men så er der måske andre der kan kommentere :-)

  3. Rie siger:

    Hej Bolette

    Jeg har ikke personlig erfaring med det, men jeg har søgt på nettet, og der er flere, der har brugt Fimo i deres akvarium uden problemer. Det SKAL dog bages, så det hærder, og det kan godt miste lidt farve efter mange måneder i vand. Men det burde ikke være et problem for fiskene.

    Eventuelt kan du efter bagning lakere det? Så holder farverne bedre. Men det burde være ok, også uden lakering.

    Søg evt. på Google efter fimo aquarium, så finder du en masse forumindlæg om det. :o)

    :o) Rie

  4. tatiana siger:

    hej jeg sidder og skal til at købe fimoler men kan ikke finde hoved og hale i hvad jeg skal vlge har hørtat fimo classic er bedre end fimo soft har du erfaringer med det?

  5. Rie siger:

    Hej Tatiana

    Det er lidt en temperamentssag, hvad man foretrækker.

    Fimo Soft er blødere end Fimo Classic og skal ikke bearbejdes (æltes) så meget, før du kan bruge det. Til gengæld er det ikke helt så hårdført som Classic efter brænding, og hvis du skal lave meget detaljeret arbejde, er Fimo Classic mere velegnet, fordi det lige er den smule hårdere.

    Du kan sagtens blande de to sammen, og så vidt jeg ved, er der ingen forskel i farve eller glans, så prøv evt. at købe en af hver, så du får en fornemmelse af, hvilken du bedst kan lide at arbejde med.
    (Tip: Hvis leret bliver for blødt at arbejde med, så stil det i køleskabet et kvarter eller en halv time. Så bliver det lidt mere stift igen.)

    Jeg håber, at det hjalp. :o)

    :o) Rie

  6. Mette siger:

    Jeg har forsøgt mig med både foam clay og silk clay. Førstnævnte kan absolut ikke anbefales, da det tørrer meget hurtigt og derfor er meget svært at arbejde med. Silk Clay er et skønt materiale at arbejde med, men kan dog ikke anbefales til folk med parfumeallergi.

  7. Rie siger:

    Hej Mette

    Tusind tak for dit input!! :o)
    (Og undskyld jeg var så længe om at få godkendt kommentaren. Der er travlt i det lille hjem for tiden. ;o) )

    :o) Rie

  8. Maiken siger:

    Hvor meget varme kan FIMO/cernit holde til, efter det er blevet brændt? Jeg tænker – kunne man lave bordskånere, lysestager og lignende i FIMO (ikke at jeg lige ser mig selv lave en bordskåner, men ville gerne lave lysestager)

    Også, jeg ved, man kan købe FIMO lak, men det er frygtelig dyrt – kan man bruge almindelig glans-lak som er vandbaseret, og i så tilfælde, skal det på før eller efter bagning, og skal det behandles efter lakeringen?

    Beklager de mange spørgsmål, jeg er helt ny til FIMO (får mit cernit i morgen og skal prøve det også :) )

  9. Rie siger:

    Hej Maiken

    Uh, det var gode spørgsmål… ;o)

    Jeg har ikke selv afprøvet det, så jeg måtte søge på nettet, og så vidt jeg kan lure, så holder polymer ler (som Fimo er) til lige knap 150 grader. Ved højere temperaturer risikerer du, at det bliver blødt og måske afgiver lugte, ligesom når du bager det i ovnen. Fandt jeg nogen, der skrev… Om det så passer, det ved jeg ikke. ;o)

    Jeg tror ikke, at jeg ville lave bordskåner til gryder, men til en kop te skulle være fint (og selvfølgelig til glas).

    Med hensyn til lysestager, så er der i hvert fald mange, der har lavet det før dig – også til fyrfadslys, hvor flammen jo er ret tæt på. Så mon ikke det går? :o)
    (Det er også derfor, jeg tænker, at en kop te ikke er for varmt.)
    https://www.google.dk/search?q=polymer+clay+tea+candle&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ixIXVMTlLYe_ywOproH4DQ&ved=0CCAQsAQ&biw=1600&bih=750

    Lak er ikke lavet til at komme i ovnen, så jeg ville helt sikkert lakere bagefter. Umiddelbart ville jeg mene, at du kan bruge en hvilken som helst hobbylak. :o)

    Hvad mener du med at behandle det efter lakeringen? Du kan jo lege med at afprøve forskellige teknikker (slibe etc.) på overfladen, men det er ikke nødvendigt at overfladebehandle på nogen måde. Det er heller ikke nødvendigt at lakere – det er kun, hvis du vil have en anden overflade end Fimoens naturlige overflade.

    Cernit har i øvrigt en lidt blankere overflade end Fimo – det kan du se på billedet i toppen af siden. Pingvinen til venstre er Cernit og den til højre er Fimo.

    Rigtig god fornøjelse med det! :oD
    Og spørg endelig, hvis der dukker flere spørgsmål op. (Eller søg på nettet efter polymer clay – der er SÅ meget inspiration og fede teknikker i USA.)

    :o) Rie

  10. Christina Ladefoged siger:

    Hej!
    Jeg er ny udi fimo-ler. Med tiden vil jeg gerne lave knapper til videre salg.
    Kan fimo vaskes i vaskemaskinen? Grader? Kogevask? Vaskepulver med eller uden blegemiddel?
    Tørretumbler? En til to prikker?
    Stryges?
    Ja, som man nu behandler tøj med knapper. Jeg mangler ganske enkelt vaske/strygeanvisningen som i tøj.

  11. Rie siger:

    Hej Christina

    Jeg har ikke selv prøvet det, men der er jo rigtig mange, der laver knapper af Fimo etc.

    Jeg har søgt på nettet, og både Fimo og Cernit skulle sagtens kunne tåle både vaskemaskine og tørretumbler. Dog skal du ikke bruge FimoSoft, da det ikke er helt så stærkt som almindelig Fimo og Cernit og ikke nødvendigvis kan holde til det.
    Og tøjet kan ikke sendes på renseri; det kan knapperne ikke holde til.

    Jeg har fundet en side med en masse oplysninger om at lave knapper af denne type ler (polymer er den engelske fællesbetegnelse for Cernit, Fimo og mange andre mærker af lignende ler).
    Jeg har ikke læst det hele igennem, men der plejer at være mange rigtig gode tips og råd på Glassattic-siderne. :o)
    http://www.glassattic.com/polymer/buttons.htm

    Rigtig god fornøjelse!

    :o) Rie

  12. Tina Schrøder siger:

    Hejsa:)
    Jeg er helt ny i området, og har lige arbejdet med cernit ler for første gang MEN synes det er utroligt hårdt at arbejde med – sys ikke jeg kan rulle en stor plade ud af gangen men kun arbejde med en lille klump af gangen pga. dette.
    Så ville høre om du/I har et tip til hvordan man kan få cernitten til hurtigere at blive blød, så det er nemmere at arbejde med???

  13. Rie siger:

    Hej Tina

    Leret skal blødgøres i hænderne, før du kan rulle det ud. Du skal ælte det i hænderne et par minutter – rul det ud i en pølse og klap det sammen igen flere gange; mas, mos og ælt. Så bliver det blødt.
    Det bliver ret blødt, når det først er æltet ordentligt, men det tager nogle minutter at bearbejde det.

    Hvis du HAR prøvet det, og det ikke virker, så er det måske varmeskadet? Det kan ikke tåle at ligge for varmt; så hærder det lidt og er ikke til at arbejde med længere.
    Prøv evt. at købe en ny pakke og se, om det er nemmere?

    :o) Rie

    • Rie siger:

      Hej Jeanne

      Jeg tør ikke sige det specifikt om Fimo Classic, men som udgangspunkt ja.

      Jeg har læst om folk, der har lavet ting i polymer clay (som er det engelske navn for Cernit og lignende) – og de har uden problemer stået udenfor hele året.

      Mange hilsner
      Rie

  14. Cindie siger:

    Hej.
    Kan færdigbagte emner tåle frost?
    Her tænker jeg nissedøre og vinduer. Evt til udendørs brug.
    Mvh Cindie

    • Rie siger:

      Hej Cindie

      Jeg har læst på nettet om flere, der har lavet ting og ladet dem stå ude hele året rundt uden problemer.
      Så det skulle sagtens kunne tåle det. :o)

      Mange hilsner
      Rie

  15. Line Gajos siger:

    Hejsa. Jeg er blevet meget nysgerrig på det fimoler. Jeg skal lave sådan nogle dukker på pind til et dukketeater. Vil fimo kunne bruges til det..?? Hvor stærkt/holdbart er det efter brænding..? Og skal dukkerne brændes med en pind op igennem kroppen for at de holder bedre..? Venlig hilsen Line. :-)

  16. Nadja siger:

    Hejsa :-).
    Ved du om man kan sætte fimoleret på sølvørestikkere og sølvtråd og bage det i ovnen eller SKAL man lime finoen på sølvet efter det har været i ovnen?
    Mange hilsner Nadja

    • Rie siger:

      Hej Nadja

      Jeg ville tro, at man godt kan brænde det, når nu det bare kommer op på 160 grader. Sølv har ifølge Wikipedia et smeltepunkt på over 900 grader, så jeg tænker, at det ikke kan give problemer…

      Prøv med en enkelt…?

      Mange hilsner
      Rie

  17. Mette siger:

    Halløj!

    Hvad har du brugt til at male fimoen med? Og skal det lakeres først – eller efter? Har nemlig hørt, at akrylmaling opløser fimoen og gør den blød og underlig, og at derfor ikke anbefales. Men hvad kan man så male fimo med? (:

  18. Rie siger:

    Hej Mette

    Det kan jeg desværre ikke huske – det er efterhånden rigtig mange år siden, jeg lavede de pingviner. ;o)
    Men du behøver hverken male eller lakere dem – de skal bare bages.

    Mange hilsner
    Rie

  19. Pia Lund Madsen siger:

    Hej Rie

    Hvordan føles fimoleret efter en tur i ovnen, jeg har lavet en fyrfadsstage, men synes den er en lille smule blød. Skal det blive helt haardt efter det er bagt?

    Mh Pia

  20. Heidi Thomsen siger:

    Hej
    Jeg skal lave nogle baby ting til barnedåb i fimo. Jeg har købt nogle silikoneforme med baby ting.spørgsmålet er så skal det bages i formen eller tages ud inden de skal i ovnen.
    Er sådan nogle forme man også kan bruge til fondant
    Håber du kan hjælpe
    Heidi

  21. Christina Leed siger:

    Hej
    Jeg har set på eBay at man kan købe stænger i fimo ler i forskellige motiver. Jeg tænkte på om man kunne skære skiver af dem og sætte på ting (dekorere lysestager, skåle osv) inden de er bagt. Mit spørgsmål er så hvilken lak kan bruges? Jeg bruger normalt den billige spraylak fra harald Nyborg. Men ved ikke om fimo ler kan klare den? Eller om det evt kunne klare en gang trælim blandet med vand (bruger jeg i stedet for den dyre decoupage lim)?

    håber du kan hjælpe ☺

  22. Cæcilie siger:

    Hej, jeg vil høre om man kan sprøjtemale fimo ler efter
    brænding?
    Jeg ved godt det findes i forskellige farver, men jeg skal bruge det til noget der skal sprøjtemales med blank guldmaling.
    På forhånd tak.
    Og god weekend.

  23. Jonathan siger:

    Hej, ville høre om det kunne lade sig gøre at lufttøre det på en måde, vi har ikke rigtig penge til luftørende ler og vi skal bruge det til en kunde her inden på fredag, samt vi kun sort fimo ler, men vi vil heller ikke miste formen på det vi skal lave, så vi kan ikke putte det i ovnen da formen kun kan holde sig på selve den ting det skal være på. Hvad gør vi???

  24. Anne Bay-Clausen siger:

    Hejsa
    Vi skal lave Rystekugler på arbejde og tænker om vi kan lave figurer af enten Cernit eller Fimo ler. Er der nogen der ved om det er farveægte i vand?
    Venlig hilsen Anne

  25. Kir U siger:

    Hej, er der nogen af jer, der har erfaring med at bage leret i en gryde?
    Vores ovn er en evighed om at varme op til 120-130 grader, så jeg tænkte om man mon kunne hærde leret i en gryde på komfuret! Hvis nogle af jer har erfaring tager jeg imod med kyshånd!

  26. Pingback: Fimoler | Hjemmelavet julepynt af specialler og cernit | idényt

  27. Vibse siger:

    Kan cernit ler der er brændt og efterfølgende malet, holde til at stå udenfor ?
    Tænker i form af små figur/blomster ???

    • Rie siger:

      Hej Vibse

      Cernit skulle godt kunne holde til at stå udenfor. Det bliver vandtæt ved brænding, så der skulle ikke være nogen problemer.

      I forhold til at male det, så skal du sørge for at bruge en maling, der kan tåle at stå ude – eller evt. lakere det bagefter. Så skulle du være helt sikker. :o)

      :o) Rie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *